Schweiziska CIES Football Observatory har tittat närmare på fotbollsspelare i världen, i 132 ligor under året 2019, däribland 414 spelare i Allsvenskan och 387 i Superettan. En av slutsatserna är att Sverige ligger i världstopp sett till de antal spelare som landet fostrat, den speltid de får i sina klubblag och de resultat som de uppnår.

– Vi är duktiga i Sverige på att utbilda och få fram högklassiga elitfotbollsspelare, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

CIES Football Observatory har skapat ett så kallat ”Football players production index”, som tar hänsyn till både nationella och internationella klubblagstävlingar. Indexet baseras på antalet spelade minuter per spelare, sportsliga resultat i den inhemska ligan samt varje nations spelares resultat/prestation i internationella klubblagstävlingar. Totalt har 132 ligor över hela världen studerats.

Sverige får här ett index på 1.4% och rankas med det som det 20:e bästa landet i världen, vilket innebär att vi producerar många spelare som håller en hög nivå både nationellt och internationellt.

– Man får kanske ta sådana här undersökningar med en nypa salt, men det är ändå ett kvitto på att Sverige gör någonting bra. Vi är ett respekterat fotbollsland som kontinuerligt utbildar duktiga fotbollsspelare, menar Svante Samuelsson.

– Vi tror på den svenska utbildningsmodellen där vi anser att den optimala vägen för de flesta att bli internationell spelare är att gå via sin klubbs akademi och A-lag innan man tar klivtet ut i Europa. Samtidigt finns det naturligtvis undantag gällande de mest extrema talangerna. SEF:s akademisatsning Unicoach möjliggör för våra klubbar att satsa helhjärtat på sin ungdomsverksamhet. Heltidsanställda och utvecklingsbenägna tränare ger spelarna en högkvalitativ utbildning, och vi vet att unga spelare ofta får mycket speltid i sina respektive seniorlag när de väl fått debutera i Allsvenskan eller Superettan. Det gör att spelarna är mer redo för att anpassa sig till spel i större klubbar och ligor den dagen de får chansen att göra det.

Sverige är bästa landet i Skandinavien på listan och är passerat endast av tolv andra europeiska länder. Brasilien toppar listan med ett index på 6.8% följt av Frankrike (5.1%) och Spanien (4.8%).

Brasilien är också det land i världen som fostrat flest elitspelare till de 132 ligorna som studerats. Totalt förekom 2 742 brasilianska spelare i världens alla ligor under 2019. Varje enskild spelare avverkade i snitt 1 204 minuter under säsongen, vilket gör att Brasilien anses vara den mest framgångsrika fotbollsnationen. Tvåa på listan är Argentina och trea Frankrike.

Brasilien understryker sin dominans med att vara det land i världen som har flest spelare baserade utanför det egna landet, och den egna ligan, här följt av Frankrike och sedan Argentina.

Hela Football players production index:
1. Brasilien 6.8%
2. Frankrike 5.1%
3. Spanien 4.8%
4. Argentina 4.6%
5. England 3.5%
6. Tyskland 3.1%
7. Colombia 3.0%
8. Nederländerna 2.7%
9. Italien 2.4%
10. Serbien 2.3%
11. Portugal 2.2%
12. Ryssland 2.1%
13. Uruguay 2.1%
14. Japan 2.1%
15. USA 2.0%
16. Ukraina 1.9%
17. Tjeckien 1.6%
18. Kroatien 1.6%
19. Mexiko 1.4%
20. Sverige 1.4%