En stor trotjänare i svensk fotboll går i pension efter mer än 45 år i fotbollens tjänst. 
När man jobbar med något man brinner för så tänker man inte vad klockan är men nu är jag snart 80 år och jag känner att jag börjar tappa tempo, säger en nöjd Thomas Lyth.

Thomas Lyth gick egentligen i pension för länge sedan, men olika deltidsuppdrag vid sidan av fotbollen har hållit honom sysselsatt fram till nu. När ”Lythen” summerar sin karriär blir det totalt mer än 45 år i fotbollens tjänst.

– Det är egentligen otroligt. Jag har gjort en massa roliga uppdrag sedan jag gick i pension första gången. Det är tråkigt att sluta på ett sätt men det handlar också om att man ska känna sig nöjd med sitt arbete, menar Thomas Lyth.

– Min kärlek till fotbollen har gett mig otroliga möjligheter. Jag har fått lära känna många spännande människor och jag har fått ”Dansa med de stora elefanterna” i mer än 45 år. Det är inte så tokigt.

På CV:t finns bland annat en tränarkarriär som varade i 21 år och där efter tjänster som tränarutbildare och riksinstruktör. De senaste åren har Thomas Lyth hjälpt Svensk Elitfotboll genom att ansvara för certifieringen av klubbarnas akademier. 

– Det har hänt mycket på senare år. Jag körde certifieringsbesöken ensam de första fem åren i SEF:s 32 klubbar. I år är vi sju stycken som genomfört certifieringen i 57 klubbar. Jag känner att det finns ett antal certifierare med erfarenheter som kan ta över arbetet, förvisso med nytt certifieringskoncept men det känns ändå som att jag lämnar vid ett bra tillfälle.

Thomas beskriver det som om att hans karriär innehållit tre olika dödstillfällen, men också att han insett att vid varje tillfälle så har en ny karriär börjat.

– Första ”döden” var när jag själv slutade spela. Det hade jag svårt att acceptera. Det andra tillfället var när jag började arbeta heltid på Svenska Fotbollförbundet som projektledare, riksinstruktör och spelarutbildningsansvarig, pojk. Då kände jag att min tid som elittränare var över. Det tredje tillfället var när jag gick i pension och fotbollen var borta.

Fast fotbollen försvann aldrig ur Thomas Lyth liv efter pensioneringen. 
– Först hörde AIK av sig och frågade om jag ville ingå i deras styrelse, så det gjorde jag i två år. Efter det var jag koordinator för ungdomslandslagen och efter det ansvarig för certifieringen på Svensk Elitfotboll.

– Det var perfekt för mig. Det var inga heltidsjobb utan jag jobbade de dagar som behövdes. Det vara bara på mina villkor. Jag har jobbat som pensionär men ändå haft tid för familjen och för mina barn och barnbarn.

Roligast under karriären tycker Thomas att det har varit att vara tränare.
– Det finns massor av enskilda tillfällen som varit speciella, där man känt att man varit med och påverkat. Jag gillade att jobba med spelarna på planen, att sitta på kvällarna och fundera hur man ska kunna hjälpa dem bli bättre. Fotbollen är ett lagspel, man är del i ett lag, det är det som är spännande.

Thomas har två anekdoter från karriären som han tycker varit avgörande för hans karriär.
– Det var det stöd jag fick i Huddinge IF när jag började som tränare. Vi spelade 18 matcher i rad med a- och b-laget utan att vinna men ingen ifrågasatte något. Vi jobbade stenhårt och alla köpte idéerna. Hösten det året började vi vinna matcher. Där föddes tankar att det går att ha tålamod.

– Ett annat minne är när jag tränade andratruppen/juniorerna i AIK. Vi förlorade med 5-2 mot Brommapojkarna på våren. När vi mötte BP igen på hösten spelade vi 0-0. I oktober möttes vi igen i final i Junior-DM och vinner med 6-0. Det ger massor av energi när man ser att det går att påverka spelares kvalitéer.

1992 var Thomas med i tränarstaben i det AIK som tog SM-guld, men han höjer faktiskt 1993 som ett år han kommer ännu mer ihåg.
– SM-guldet med AIK var stor grej, men det kanske är ännu större att vi året efter tog en tredjeplats när alla ville slå oss.

Allt som allt blir det mer än 45 år i fotbollens tjänst innan ”Lythen” nu kan slå sig ner och se tillbaka på karriären med gott samvete.
– Det är en oerhörd förmån att jobba med fotboll som man måste vara ödmjuk inför. Jag har haft en otroligt bra resa, avslutar Thomas Lyth.

Svensk Elitfotboll tackar Thomas Lyth för allt han har gjort för svensk fotboll och önskar lycka till i det nya livet som pensionär på riktigt.

990326 Sverige U21: Thomas Lyth, förbundskapten, och Tommy Svensson © Bildbyrån – 23171

Thomas Lyth karriär i korthet:
* Spelare i kvarterslaget Namnlös i Sankt Erikscupen, ett år
* Spelare i Årsta Södra IF, ett år
* Spelare i Hammarby från 16 års ålder, i nio år
* Spelare i Huddinge IF i åtta år

* Tränare 21 år (7 år i Huddinge IF, 10 i IF Brommapojkarna, 4 i AIK)
* Tränarutbildare (deltog i skapandet av den första ungdomstränarutbildningen i Stockholm 1976)
* Riksinstruktör i över 15 år, högre utbildningar

* Delaktig i Tipselitprojektet, och sedermera Unicoach i 30 år (kontakt/bollplank till 5-6 klubbar 1991, sedan projektledare, skapade utvecklingscentra. Stefan Lundin och akademichefer tog det vidare och skapade det vi idag kallar certifieringsdokumentet)
* Certifierare tio år (delaktig att plocka fram certifieringen 2.0)

* Scout åt Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck
* Scout åt Lars Lagerbäck och Roland Andersson

* Ass U21-förbundskapten/U21-förbundskapten
* Spelarutbildningsansvarig, pojk på Svenska Fotbollförbundet
* Ansvarig för att förändra ungdomslandslagens aktiviteter
* Deltagande på UEFA-konferenser
* Scout och lite assisterande till Hasse Backe i finska landslaget

* Bollplank och hjälp till i Hammarby U, hjälp till föräldratränare och tipsa unga spelare hur de kan bli bättre