Med endast en dag kvar till premiäromgången av Allsvenskan och Superettan så ligger mycket fokus på ordningsstörningar när allt istället borde handla om förväntan, glädje, sång, dans och inte minst – fotboll. 

Vi är många som otåligt sitter och väntar på att världens vackraste ligor ska blåsas i gång, det kanske största vårtecknet vi har i Sverige. Den svenska elitfotbollen har en speciell plats i mångas hjärtan och för varje år som går växer våra ligor såväl sportsligt som publikmässigt. Totalt engageras, rörs och upprörs över hälften av Sveriges befolkning av Allsvenskan och Superettan – fotbollen är en folkrörelse.

Dramatiken, klubbarnas hårda jobb, den lokala förankringen, traditionerna, de fulla läktarna, publikrekorden och den enorma passionen som omgärdar våra ligor är aspekter som gör den svenska elitfotbollen unik i fotbollseuropa. Det är något vi är stolta över och något vi alla jobbar för att skydda och bevara.

Läktarna är en speciell plats. En avspegling av samhället där personer i olika åldrar, från olika samhällsklasser, med olika ursprung och kulturer möts sida vid sida. Här finns en unik mix av barn, unga, familjer, medelålders och äldre män och kvinnor. Ett samspel som framkallar passion, sånger, tifon och kärlek till sina lag. Det är i mångt och mycket det som gör Allsvenskan och Superettan till vad de är. Detta är något som vi är otroligt stolta över, och något som vi vet bidrar till att bygga ligorna både sportsligt och intressemässigt.

Men det finns också saker som vi behöver jobba med i takt med att samhället också förändrats efter pandemin, vilket märks även på fotbollsarenor över hela Europa. Alla är överens om att antalet ordningsstörningar och allvarliga övertramp eskalerade under säsongen 2023. Trots att detta endast rör ett fåtal av alla 480 matcher som spelas under året, och ett i sammanhanget mindre antal individer av alla som besöker arenorna, så har vi att göra med beteenden som behöver förändras under 2024. Vi tror på dialog, förståelse, samverkan samt att fotbollens alla parter jobbar tillsammans för att gemensamt ta svensk fotboll framåt i alla frågor. 

För att uppnå målet med att säsongen 2024 blir en att minnas i positiv bemärkelse kommer vi alltjämt behöva alla aktörers hjälp och ansvarstagande. Vi är i behov av att alla intressenter runt den svenska elitfotbollen rannsakar sig själva för att vi i slutet av året ska kunna blicka tillbaka på en säsong med fullsatta läktare, dramatik och allt det där andra som hör den svenska elitfotbollen till. 

Fotbollen och dess samverkansaktörer kommer göra allt som går för att säsongen 2024 ska bli så lyckad och minnesvärd som möjligt. Just i år vill vi alla på ett så värdigt och storslaget sätt som möjligt uppmärksamma att Allsvenskan firar 100 år. 

Vi är många som bryr oss om och lever med våra lag och ligor. Låt oss inte glömma att vårt mål med den svenska elitfotbollen är detsamma, nämligen att Allsvenskan och Superettan ska vara och förbli de fantastiska ligor som de varit sedan 1924 respektive 2000. Låt oss tillsammans göra säsongen 2024 till något alldeles extra.

Johan Lindvall, Generalsekreterare, Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF)
Isak Edén, Ordförande, Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU)