I del ett av vår miniserie om svensk talangutveckling så får vi följa Malmö FF:s Roland Larsson och Halmstads BK:s Robert Nordström som har varit med sedan Tipselits tidiga år och bidragit till att otaliga talanger lyckats ta steget till eliten.

– Genom vår Tipselitverksamhet så har vi de senaste 25 åren fått fram runt 50 spelare som blivit allsvenska. Av 22 spelare i A-truppen så har tolv stycken gått genom ungdom och akademi. Det betyder mycket för våra ungdomar att veta att chansen finns, och absolut för våra ledare som jobbar ideellt i de yngre lagen. De vet att jobbar de tillräckligt hårt tillsammans så finns chansen att få se sina spelare komma ut i den blå dressen här på Örjans Vall, säger Robert Nordström, akademiansvarig i Halmstads BK.

Svenska Spel ger varje år ett bidrag till Svensk Elitfotboll. Pengarna fördelas sedan ut mellan de 62 medlemsklubbarna i Tipselitnätverket, vilket möjliggör att klubbarna kan heltidsanställda ungdomstränare och på så sätt kvalitetssäkra utbildningen av spelare från 17 år och uppåt.

– Det bästa i mitt jobb är att man får jobba med det man tycker är så fantastiskt varje dag, det här med fotboll. Att utveckla spelare, att få träffa de här ambitiösa killarna som vill så mycket och hjälpa dem på vägen. Den absolut största belöningen och de stunderna som är bäst är när man få se dem springa in och spela med vårt a-lag. Det är värt allt, säger Roland Larsson, tränare för Malmö FF:s U19-lag.

Se avsnittet i sin helhet i spelaren ovan eller på Svensk Elitfotbolls youtubekanal.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se