"

Tillsammans utvecklar vi svensk elitfotboll

"

<
29 juni, 2015

Tipselit

tipselit_790x120 (kopia)

Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Tipselit är ett långsiktigt samarbete mellan Svenska Spel och Svensk Elitfotboll där Svensk Elitfotboll har projektledarrollen. Från starten 1992 riktades stödet till elitklubbarnas juniortränare. Från 2010, med idéer från Elitprojektet, är inriktningen klubbens verksamhet för spelare 8-19 år. Det övergripande målet med samarbetet är att skapa framtida elitspelare till våra elitklubbar. Sedan 2014 har ävenklubbar utanför SEF erbjudits deltagande och totalt deltar för närvarande ca 60 klubbar i nätverket.

Varje år bidrar Svenska Spel med 12 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll. Pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut enligt ett certifieringssystem bland de deltagande klubbarna.

Vad innebär Tipselitprogrammet?
Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga svensk fotboll för framtiden.

Projektet säger vidare att man har ansvar för att spelare och tränare har goda träningsmöjligheter och att man tar ett socialt ansvar för att talangerna får en civil utbildning i form av studier eller yrkesutbildning. Även damlagen i de två högsta serierna får del av Tipselitstödet.

Tipselit innebär i korthet ett ekonomiskt tränar- och utbildningsbidrag av varierande storlek. Svenska Spel står för pengarna medan Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF), Svenska Fotbollförbundet och Elitfotboll Dam (EFD) administrerar projektet. Kriterierna för att kunna vara med har tagits fram gemensamt.

Pojk- och flickprojektet skiljer sig i hur de är upplagda och bedrivs. Pojkprojektet sker mestadels i de allsvenska klubbarna och i superettanklubbarna.

Vad kan man göra för att få mer utväxling av projektet?
Svensk Elitfotboll har utformat en särskild bonus för klubbarna i Superettan vars syfte är att premiera de som matchar sina unga spelare mest.

Hur många spelare i Allsvenskan och Superettan passerar genom Tipselit?
Om vi förutsätter att varje lag i Allsvenskan och Superettan har 25 spelare i sin trupp så har vi 800 spelare på elitnivå i dag. 636 av dessa kommer från Tipselit, 283 i Allsvenskan och 353 i Superettan. Det gör att grovt räknat så har 164 stycken elitspelare, det vill säga 20%, en annan bakgrund än Tipselit, vilket också innebär att cirka 80% av alla Sveriges elitspelare på något sätt har utbildats genom Tipselit.

Ser man till de svenska landslagen så är även där en klar majoritet av spelarna utbildade i Tipselit.

Tittar man på tränarna i Allsvenskan och Superettan så är även där ett stort antal av huvudtränarna skolade i Tipselit.

Klicka här för att komma till tipselit.se. 

MER FRÅN SEF

Här är lagen som deltar i Gothia Puma Trophy

12 jun 2024

Lottningen klar till årets SEF Trophy

11 jun 2024

Fallet blev långt för Redbergslids IK

11 jun 2024

Ny ledarskapsutbildning i samarbete med Handelshögskolan

11 jun 2024

Svensk Elitfotbolls samarbetspartner inrättar ny professur med fokus på idrott

10 jun 2024

Senaste nytt

Ny ledarskapsutbildning i samarbete med Handelshögskolan

11 jun 2024

Här är lagen som deltar i Gothia Puma Trophy

12 jun 2024

Lottningen klar till årets SEF Trophy

11 jun 2024

Fallet blev långt för Redbergslids IK

11 jun 2024

Svensk Elitfotbolls samarbetspartner inrättar ny professur med fokus på idrott

10 jun 2024