De svenska klubbarna har kvalat klart till Europa för i år. Facit blev att ett av fyra lag kvalificerade sig till ett gruppspel.
– Totalt sett var det ett godkänt kvalspel i somras, det bästa poängmässigt på många år. Men vi hade gärna sett ytterligare ett svenskt lag i gruppspel, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.

De svenska klubbar som deltog i kvalspelet är AIK, Malmö FF, IFK Norrköping och BK Häcken. Allra längst bland de svenska klubbarna gick Malmö FF, som nådde Europa Leagues gruppspel, men även de andra klubbarna presterade bra. AIK åkte ut mot Celtic i playoff till Europa League medan IFK Norrköping föll i kvalomgång tre mot israeliska Hapoel Beer-Sheva. BK Häcken åkte ut i den andra kvalrundan till Europa League mot AZ Alkmaar, men lyckades i alla fall via ett oavgjort resultat i bortamatchen spela in poäng till den svenska ligan på UEFA:s ranking.

Allsvenskan är just nu rankad på plats 22 i Europa och ligger efter både Danmark och Norge. Sommarens kvalresultat har dock varit bra för Sverige. Faktum är att de kvalande allsvenska lagen visat näst bäst resultat i Europa under hela sommaren och att glappet till både Danmark och Norge har minskat. I höst och vinter har länderna varsitt lag med i gruppspel i Europa League, Rosenborg respektive FC Köpenhamn, och positionerna kan förändras ytterligare.

– Det hade varit kul om fler klubbar än Malmö FF lyckats nå Europa. På sikt är ambitionen att vi har minst två svenska klubbar i ett europeiskt gruppspel varje säsong, säger Svante Samuelsson och fortsätter.

– Malmö FF har skaffat sig erfarenhet och har kvalificerat sig till gruppspel fyra av de senaste sex åren. Jag tycker att även de övriga klubbarna blir mer och mer rustade och bättre förberedda för varje år, så jag tror att vi snart är där.

Samtliga svenska klubbar fick inför sommaren del av Svenska Spels Europabonus för att kunna förbereda sig på bästa sätt för kvalspelet. Som en del av den bonusen så måste de klubbar som lyckas nå ett gruppspel i Europa betala tillbaka 1.5 gånger pengarna av sin del av bonusen. Det innebär att Malmö FF betalar tillbaka cirka 1 250 000 kronor i år, för att nästa sommars kvalande lag ska få ännu bättre möjligheter att förbereda sig.

Fakta UEFA:s ligaranking:
Ligarankingen baseras på de senaste fem säsongernas spel i Europa. Ju högre placering för en liga desto större möjlighet att få med fler lag i Europakvalet eller att få inleda kvalet i ett senare skede. Plats 15 och uppåt innebär fler lag i kvalet till Champions League.

UEFA:s ligaranking augusti 2019:
19. Skottland 22.625
20. Norge 21.500
21. Schweiz 20.800
22. Sverige 20.750
23. Israel 19.625
24. Vitryssland 18.875

Sveriges poäng de senaste fem åren vilket ligger till grund för totalen:
2015/2016: 4.750 (Malmö FF i CL-gruppspel)
2016/2017: 2.750 (Inget lag i gruppspel)
2017/2018: 5.375 (Östersund vidare från EL-gruppspel – utslagna av Arsenal)
2018/2019: 4.125 (Malmö FF vidare från EL-gruppspel – utslagna av Chelsea)
2019/2020: 3.750  (Malmö FF till Europa Leagues gruppspel)

Svenska Spels Europabonus:
Europabonusen infördes säsongen 2014 enligt ett avtal på två säsonger. Inför säsongen 2016 så utvärderades bonusen och förlängdes till och med säsongen 2019. Syftet är att ge de svenska lag som ska kvalspela till Champions League eller till Europa League möjligheten att förbereda sig på bästa sätt.

Svenska Spel satsar tre miljoner per säsong. De lag som når gruppspel betalar tillbaka 1.5 gånger pengarna de fått varvid Europabonusen kan se olika ut från år till år.

De regerande svenska mästarna får störst andel av bonusen medan övriga klubbar delar lika på en lägre summa.

Svenska Spels insats är och förblir tre miljoner kronor. Att bonusen varierar beror på huruvida svenska lag klarar av att kvalificera sig för ett gruppspel i Europa eller ej.