Tre SM-guld delades ut i helgen när ungdomsserierna avgjordes. Malmö FF blev mästare i Nationella P16-serien, i P17 Allsvenskan stod Hammarby IF som slutsegrare och i P19 Allsvenskan vann IF Elfsborg.

Störst drama blev det i P17 Allsvenskans avgörande. Där hade serieledarna Malmö FF bortamatch mot trean Halmstads BK samtidigt som tvåan Hammarby IF mötte IK Sirius hemma. För MFF hade seger inneburit SM-guld men istället förlorade de en jämn match mot Halmstad samtidigt som Hammarby besegrade Sirius. De sista 20 minuterna hoppade SM-guldet mellan MFF och Hammarby men i slutändan stod Hammarby där som mästare. Titeln innebär också att Hammarby representerar Sverige i nästa års UEFA Youth League.

I finalen av Nationella P16-serien besegrade Malmö FF AIK på hemmaplan under lördagen. Slutresultatet skrevs till 5-2 till skåningarna.

I den sista omgången av P19 Allsvenskan besegrade IF Elfsborg IFK Norrköping med 2-0 och säkrade därmed titeln utan någon större dramatik. Ettan, tvåan och trean i P19 Allsvenskan – IF Elfsborg, IF Brommapojkarna och Malmö FF – representerar Sverige i vinterns Skandinaviska Mästerskap för P18-lag, som avgörs i Göteborg.

Svensk Elitfotboll säger grattis till alla mästarna.

Läs mer om matcherna på tipselit.se

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin spelarutbildning genom att anställa kvalificerade tränare för utvecklingslagen. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand en heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2018 hade totalt 757 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Tipselit. 285 av dessa spelade i Allsvenskan och 301 i Superettan.