Den 3 augusti 1924 spelades den allra första matchen i Allsvenskan mellan IFK Eskilstuna och IK Sleipner på Tunavallen i Eskilstuna. 100 år och en vecka senare möts de båda lagen på samma ställe på nytt för att fira både den allsvenska historien och 100-årsjubileet av Tunavallen.
– Det är fantastisk att Allsvenskan har varit en central del av det svenska samhället och så stor del av folks liv så länge, säger Svante Samuelsson, sportchef på Svensk Elitfotboll och Svensk Elitfotbolls representant på jubileumsmatchen.

Matchen tillhör egentligen Division 2 Södra Svealand men ikläds här färgerna för Allsvenskan för en dag. IFK Eskilstuna står som arrangör tillsammans med IK Sleipner men Svensk Elitfotboll stöttar upp i form av kommunikation, varumärke och närvaro.

– För vår del i IFK Eskilstuna var det en självklarhet att uppmärksamma faktumet att IFK och IK Sleipner spelade den allra första matchen den 3 augusti 1924. När vi nu är seriekollegor i div. 2 passade det alldeles utmärkt med att göra denna match till en jubileumsmatch för att fira Allsvenskan 100 år, säger Jaan Kuutmann, kanslichef i IFK Eskilstuna och ansvarig för jubileumsmatchen och fortsätter.

– Innan matchen i div. 2 södra Svealand spelas en match mellan IFK Legends och Djurgårdens IF:s Legendarer. Avslutningsvis vill vi rikta ett stort tack till SEF och Eskilstuna Kommunföretag som är med och stöttar oss i denna jubileumstillställning.

Svensk Elitfotboll finns på plats på jubileumsmatchen med exponering för Allsvenskan och för att lämna över retrobollar till de båda deltagande klubbarna innan avspark.

– Det här är ett jättefint arrangemang av IFK Eskilstuna och IK Sleipner för att uppmärksamma den allra första matchen i Allsvenskan. För oss är det viktigt att vara på plats. Vi vill hedra den allsvenska historien och uppmärksamma samtliga 67 klubbar som en gång spelat i Allsvenskan, menar Svante Samuelsson.

Förutom IFK Eskilstunas och IK Sleipners jubileumsmatch så spelas också jubileumsomgångar i Allsvenskan där de deltagande lagen ställer upp i retrotröjor för att fira seriens 100-åriga historia. Allsvenskans jubileumsomgångar, omgång 19 och 20, spelas mellan 17 och 26 augusti.

Jubileumsmatchen sänds i Eskilstuna-Kurirens kanaler.

Läs mer på IFK Eskilstunas hemsida.