Den första delen av Supporter Liaison Officer (SLO)-utbildningen är nu avklarad. Lena Gustafsson Wiberg, utbildningsansvarig från Supporters Direct (SD) Europe, tillsammans med Kevin Yalale-Matufueni från UEFA Academy, samordnade programmet med gästinspel från bland annat Svensk Elitfotboll. Sammanfattningsvis gav utbildningen utrymme för föredrag, diskussioner och erfarenhetsutbyte.

Inför utbildningen som sker i samarbete med UEFA Academy, samlades SLO:er från de svenska elitfotbollsklubbarna under två dagar i Stockholm.

– Vi har varit duktiga att genom åren utbilda SLO:erna två gånger varje år, med undantag för tiden under pandemin. Den stora utmaningen är att vi arbetar med en väldigt blandad grupp. Gruppen består av många rutinerade SLO:er som varit med under en längre tid, men även av deltagare som är nya i sin roll. Därför blir det en spännande utmaning att sätta nivån på utbildningen, säger Lena Gustafsson Wiberg, utbildningsansvarig på SD Europe.

Utbildningen ingår i UEFA Academys program som utvecklades tillsammans med SD Europe, efter att de hade sett ett växande behov av att skapa bättre dialog med supportrar. Syftet med utbildningen är att förbereda SLO:er med verktyg och kunskap inför deras arbete på och utanför läktarna.

Första dagen av utbildningen bjöd på en dragning av fotbollens ekosystem, hur det svenska fotbollslandskapet ser ut idag, krav för fotbollsarrangemang samt en genomgång av rollen som SLO.

– Jag tycker att utbildningen är bra och givande. Det finns en del grejer som jag är väldigt nyfiken på – bland annat delen om arrangemangsavstängning och tillträdesförbud. Jag har mindre kunskap om lagar och stadga och vill lära mig mer. Jag gillar även diskussionerna som ha uppkommit under utbildningen. Vi är många som strävar mot samma mål och därför blir det intressant att höra andras tankar och funderingar. När du går in i rollen som SLO, får du inte en skriven handbok att förhålla dig till. Du lär dig istället mycket längs vägen, menar Mia Lindén, SLO på Helsingborgs IF.

Andra dagen bjöd på en hel del känslor och personliga erfarenheter. Det var en interaktiv dag som innehöll sessioner om ledarskap, stresshantering och matchfixning. Deltagarna fick även medieträning.

– Utifrån att jag är ny i min roll som SLO, tycker jag att jag lärt mig mycket under de här utbildningsdagarna. Jag kommer framför allt ta med mig vikten av att skapa tillit och ha en öppen dialog med supportrarna. Under utbildningsträffen har jag även fått en god kontakt med andra SLO:er, vilket kan vara bra att ha med sig i framtiden ifall man behöver hjälp eller rådfråga, säger Andreas Johansson, SLO från Mjällby AIF.

Andra delen av SLO-utbildningen kommer att ske under vintern 2022. När utbildningen är slut får alla godkända deltagare ett utbildningsbevis från UEFA Academy.