I ett möte i UEFA:s exekutiva kommitté beslutade UEFA att från och med nu tillåta sittande publik upp till 30% av arenans kapacitet på alla internationella matcher i hela Europa, förutsatt att det synkar med nationella lagar.
– Många länder i Europa har redan öppnat upp för publik och när UEFA nu gör samma sak så hoppas jag att svenska myndigheter snart följer efter. Fotbollen klarar av att låta sin verksamhet fortgå och samtidigt ta ansvar, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll.

Bakgrunden till beslutet ligger i UEFA:s pilot i att godkänna upp till 20 000 åskådare på finalen i Supercupen mellan Bayern München och Sevilla i Budapest. Försöket har ansetts som lyckat och från och med nu tillåter UEFA sittande publik i upp till 30% av arenornas kapacitet i samband med alla landskamper och internationella klubblagsmatcher i hela Europa, förutsatt att samma sak också är tillåtet i det aktuella landet för matchen.

I Sverige tillåts inte folksamlingar över 50 personer. Den 8 oktober kan Regeringen besluta att den siffran höjs till 500 personer. På till exempel Friends Arena motsvarar det ungefär 1% av kapaciteten. Det innebär att en ökning upp till 30% av arenans kapacitet ännu inte är möjligt, varken på nationella eller på internationella matcher i Sverige.

– Dagens beslut omfattar inte oss här och nu men det är ytterligare ett steg i rätt riktning. Viruset ser ut att stanna en lång stund framöver och vi måste lära oss leva med det på ett säkert sätt, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

– Vi följer utvecklingen. Vi är glada att vi inom kort förhoppningsvis kan välkomna åtminstone 500 supportrar tillbaka till arenorna, men vi är övertygade om att vi i Allsvenskan och Superettan redan nu, likt UEFA, skulle kunna välkomna betydligt fler åskådare på ett ansvarsfullt och smittsäkert sätt.

Förutom att de nationella lagarna också måste tillåta spel inför publik så har UEFA tagit fram egna riktlinjer för hygien och hälsa som måste följas av varje landslag eller klubb. Bortasupportrar tillåts ej. Skulle smittläget i Europa förändras så kommer UEFA att kunna förändra sina restriktioner åt både uppåt och neråt.

Beslutet omfattar inte futsal.