Den allsvenska premiärdagen är för oss fotbollsälskare en märkesdag, en av årets höjdpunkter. En dag när en lång tids längtan äntligen får sin förlösning. En dag av absolut fotbollsglädje.

 

Nu står vi här, helt berövade på den glädjen. Vi står här med sorg och bestörtning inför ett meningslöst våld som släckt ett liv och som lämnar oss med en enorm känsla av tomhet.

 

För oss är ju fotbollen liv, aldrig död.

 

Först av allt vill vi visa vårt deltagande till de sörjande som förlorat en nära anhörig. Vi vill också visa vårt deltagande för alla inom fotbollsrörelsen som känner sorg och bestörtning över att detta onda drabbar något som bara ska förknippas med glädje, respekt och gemenskap.

 

Vi är tydliga med att dessa våldsyttringar inte har med vare sig fotboll eller supporterskap att göra.

 

Vi är tydliga med att vi söker en noll-tolerans mot våld, rasism och andra hat-yttringar på våra arenor. Vi, tillsammans, är över två miljoner som går på elitfotboll i Sverige i år och vi vill inget annat än att göra det i en positiv och trygg inramning.

 

Under förra året samlades alla vi som är berörda och utsatta av dessa våldsverkare i gemensamma aktioner mot det vi sett idag. Det är därför det smärtar extra mycket med detta bakslag.

 

Men vi ska inte låta våldet segra.

 

Tillsammans med Rikspolisstyrelsen har vi just utarbetat en gemensam strategi, lagändringar är på gång som ska göra det lättare att ta tag i just de individer som stjäl vår fotboll för egna syften. Föreningarna har växlat upp sina insatser och vårt stora projekt med Supporter liaison officers (SLO) börjar bära frukt. Alla goda supporters står på samma sida.

 

Vi har fått nog för länge sedan. Låt aldrig detta ske igen. Vi bjuder alla goda krafter att förena sig med oss i kampen mot våldet.

 

Tillsammans är enda vägen för att göra upp med våldet.

 

Karl-Erik Nilsson, ordf. SvFF
Lars-Christer Olsson, ordf. SEF
Tony Ernst, ordf. SFSU