Våren är kommen och elitfotbollen gjorde sig redo för sina upptaktsträffar och så småningom avsparkar. En av alla som såg fram emot premiärerna av Allsvenskan och Superettan var elitfotbollens nya huvudsponsor på herrsidan. Men det blev inte så. På bara några timmar förändrades allt på grund av coronaviruset och seriestarten sköts fram preliminärt till juni. Trots det ser Unibet positivt på det som komma skall.
– Någonstans i allt det här får man ändå se framåt, säger Anders Falk, Strategic Sponsorship Manager på Unibet.

Hela världen genomgår just nu ett stålbad och egentligen hela befolkningen sätts på prov i coronavirusets framfart. För Unibet innebär alla inställda eller uppskjutna evenemang att verksamheten fått anpassa sig efter en värld med betydligt färre spelobjekt. Anders Falk är tydlig med att det är sekundärt och att människors hälsa är det absolut viktigaste.

– Det är först och främst människors hälsa som är viktigast, att vi nu alla lyssnar på direktiv från myndigheten och att vi gör vad vi kan för att underlätta för dem och för att försvåra smittspridningen, menar Anders Falk.

Unibet har precis som många andra företag rekommenderat sina anställda att jobba hemifrån och från att göra resor. Anders Falk jobbar även han hemifrån.

– Det är såklart en tuff situation även för oss när de flesta ligor och matcher är inställda eller pausade. Men samtidigt är det i dagsläget för tidigt att säga vad corona innebär för oss på Unibet. Mycket av fokus handlar om att försäkra att vi stöttar de åtgärder som satts in. Att det exempelvis inte spelas fotboll just nu är tråkigt men så är det.

En stor förhoppning är så klart att coronaviruset försvinner under våren och försommaren så att människors liv kan återgå till det normala igen. En del av det är att det kan spelas fotboll igen. I dagsläget är förhoppningen att komma igång med elitfotbollen i början av juni.

– Vi ser fram emot Allsvenskan och Superettan och hoppas det fungerar med spel i juni. Vi tror att det kommer vara ett enormt intresse för ligorna då och att alla går man ur huse för att supporta. Även om det är kämpigt just nu så kommer vi få se positiva effekter när spelet drar igång igen.

Tufft för klubbarna
Unibet upplever en viss frustration över att längtan efter säsongsstart övergick i en ovisshet över när fotbollen kan starta överhuvudtaget, men säger samtidigt att de kommer att vara redo när säsongen börjar.

– Det är så klart att det här är tråkigt. Viruset drabbar oss alla i samhället, hårt och fort. Och det är extra tufft för klubbarna. Det är många effekter på kort tid. Jag lider verkligen med klubbarna.

– För vår del så har vi fått planera om lite runt aktiviteter vid premiären som vi sett fram emot, men det är inget som inte går att skjuta på. Vi kommer att kliva in med stort engagemang när ligorna drar igång.

En åtgärd för att stötta elitklubbarna som nu står utan matchdagsintäkter är att Svensk Elitfotbolls styrelse i samråd med bland annat Unibet kom överens om att betala ut medel till klubbarna i förskott.

– Det känns bra att vi kunde agera som vi gjorde. Vi vill vara med och stötta allt som det går för att underlätta i den här situationen. Vi nås av nyheter varje dag om permitteringar i klubbarna och det är verkligen jättetråkigt. Vi agerar på det sätt vi kan göra, menar Anders Falk.

En sak som Anders Falk har reagerat på är hur klubbarnas supportrar slutit sig samman bakom sina respektive föreningar under tiden som det här har pågått.

– Jag måste säga att det är ett fantastiskt engagemang hos både supportrar och klubbar under den här pandemin. Alla insatser de gör för att på olika sätt bidra till samhället och   fotbollen, det är beundransvärt.

– Fotbollen är en stark kraft i samhället. Det är kul som partner att få vara en del av det.

Anders Falk, Strategic Sponsorship Manager på Unibet

Uppnå bra saker tillsammans
Unibet har av förklarliga skäl legat lågt fram tills årsskiftet sedan avtalet med Svensk Elitfotboll slöts. Strategin har hela tiden varit att Unibet vill vara med och både stötta och bygga framtidens elitfotboll och på bara några månader har det hänt mycket.

– Vi har lutat oss mot tre starka anledningar till varför vi gav oss in i det här. Redan när Unibet startade fanns det en vision att vara med och supporta svensk idrott, och fotboll är det största vi har. Vi är stolta över att nu vara en del av det här.

– Det var svårt att veta vad man kunde förvänta sig innan avtalet började gälla men det är ett fantastiskt kul projekt att få vara med i och styra i. Klubbarna har visat jättebra engagemang. De är hungriga och är på, de tar till sig info och vill samarbeta med oss. Jag tror vi kan uppnå ganska mycket bra saker tillsammans. Det enda som är synd är att vi inte kommer igång i april som beräknat.

Bland de initiativ som tillkommit tack vare Unibets intåg i elitfotbollen hittar vi Hemmaklubben, Unicoach samt ett utökat arbete med ligaintegritet.

– Vi vill vara med och bygga svensk elitfotboll, vara med och påverka och fatta beslut och stötta alla som jobbar med elitfotbollen på daglig basis. Vi vill också nå fler som delar vår passion för svensk fotboll, det är en fantastisk grupp att få representera. Det får vi genom våra initiativ.

I Unicoach ligger fokus på ungdomsfotbollen och på att säkerställa att tränare och ledare är så välutbildade och kunniga som möjligt, för att på så sätt öka kvalitén på träning och spel, vilket utvecklar spelarna.

– Till Unicoach tillsätter vi mycket medel för att förbättra svensk elitfotbolls framtid. Vi bidrar också med pengar till att tillsätta ytterligare en resurs i form av en akademiutvecklare på SEF.

– Vi jobbar också för en mer digitaliserad värld även inom det här området. Tillsammans med SEF kommer vi utveckla hemsidan som är tänkt att skapa bättre förutsättningar för alla akademichefer, tränare och ledare. Till exempel vill vi digitalisera certifieringen av alla klubbar.

Hemmaklubben är ett initiativ för att låta supportrarna komma närmare fördelningen av pengarna och utdelningen som finns i avtalet. Alla som registrerar sig på Unibets hemsida kan välja sitt favoritlag som i slutet av året får ersättning utefter hur många som valt klubben som favorit. Det finns inga krav på att spela utan allt man behöver göra är att registrera sig.

– Hemmaklubben är ett otroligt starkt forum. Även här har supportrarnas fantastiska engagemang för sin klubb visat sig. De loggar in och stöttar sitt lag. Det är viktigt att de får vara med och påverka.

En tredje sak som Unibet engagerar sig stort i är ligaintegritet och till exempel arbetet mot matchfixning. Ett stort arbete som kommer att presenteras närmre i dagarna.

– Vi kom igång snabbt med spelansvar och antimatchfixning. Vi har lagt mycket fokus och mycket i satsningen på det. 

En utbildning har tagits fram som ska utsändas till klubbarna för att informera och utbilda spelare, ledare och tränare inom spelansvar och matchfixning. Varje klubb har även behövt tillsätta en så kallad integrity officer som kommer få extra utbildning och information på ämnet och har som uppgift att vara kontaktperson för alla i klubben och ligaansvarig i frågan. 

– Det här är en superaktuell fråga. Vi har krav på 100% genomförande av utbildningen för alla spelare, ledare och tränare i alla klubbar. Matchfixning är ett stort hot mot sportens integritet och det måste vi ta på allvar. Att vi lyckas sjösätta allt det här det första kvartalet är jättebra, menar Anders Falk. 

– Klubbarna har tillsatt en integrity officer som ska ta hand om de här frågorna i klubbarna. Det är viktigt att det funkar. Vi har fått jättebra gensvar från alla klubbar. Alla har tagit till sig informationen som finns. Vi kommer kontinuerligt satsa på att utveckla det här.

En magisk fotbollssommar
Nu väntar cirka två månader utan elitfotboll men Unibet tänker inte ligga på latsidan bara för det. De nämnda projekten rullar alla vidare och utöver det så vill Unibet fortsätta att utveckla elitfotbollen även innan säsongsstart.

– Det gäller att vara lite kreativ på vägen fram och utnyttja de kanaler och resurser som finns så klart. Vi är inne i olika diskussioner med SEF och med andra partners. Det är viktigt.

– Vi tänker ta vara på möjligheterna som kommer upp och vara på tårna när det drar igång. Jag tror på ett ökat intresse och ännu mer publik på arenorna när Allsvenskan och Superettan kan dra igång och att vi har en fantastisk fotbollssommar att se fram emot med spel när det är som härligast, ljusast och varmast ute. Det kan bli en magisk fotbollssommar för oss i Sverige och jag tycker att vi får försöka se fram emot just det i de här mörka tiderna som vi är inne i just nu.