Svensk Elitfotboll och Unibet finns på plats i Almedalen för att belysa hur idrott och spelbolag kan jobba ansvarsfullt tillsammans och hur man bekämpar matchfixning.
– Vi behöver visa att vi tar ansvar för den verksamhet vi har, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

– Det här är en bra miljö för oss att synas i. Här får man chans att sitta med politiker och media, vi får ett stort genomslag för diskussionerna. Det man annars får jobba med i många månader, det får man på plats här nere, menar Mats Enquist.

Måndagmorgonens första seminarium behandlade frågan om idrotten och spelbolagen kan jobba ansvarsfullt tillsammans. I seminariet ingick Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll, Anders Falk, sponsorchef på Unibet, sportjournalisten Olof Lundh, TV4/Fotbollskanalen och Anders Ygeman, idrottsminister. Karin Frick från Discovery var moderator.

– Vi känner en oerhörd stolthet att vara huvudpartner till Svensk Elitfotboll. Det vi vill göra är att skapa nya och bättre förutsättningar för svensk fotboll att växa. Att utbildas och ta större plats i Europa. Vi vill ge tillbaka till sporten och till samhället. Det gör vi med 150 miljoner kronor varje år. Vi vill bredda sporten på ett mer strukturerat sätt, till exempel genom utbildningar i anti matchfixning och spelansvar, säger Anders Falk.

Sportjournalisten Olof Lundh anser att det är en sorts green washing att elitfotbollen och Unibet står tillsammans i Almedalen.
– Spelbolag vill ju koppla sig till idrott för att prata om bra värden. Ni gör säkert väldigt mycket bra, det tvivlar jag inte på, men svensk idrott har länge haft problem för att man inte tagit saker som matchfixning på allvar. Ska man diskutera det här på allvar så måste man lyfta upp annat det bra saker man gör utan även de problem som finns. Idrotten säljer sig till spelbolag och det leder till att folk förstör sina liv, säger Olof Lundh och lägger till.

– Jag ska inte heller säga för mycket. Jag jobbar på TV4, vi lever på det här. Vi är många som är spelberoende i Sverige, inklusive staten som drar in ex antal miljarder. Vi är många som sitter i samma båt.

Svensk Elitfotboll har haft en spelpartner sedan 1934 men det är först på senare år, efter bytet till Unibet, som kritik börjat höjas för samarbetet. Anders Ygeman säger att det hör ihop med licensieringen av spelmarknaden i Sverige och den alltmer digitaliserade omvärlden.
– Kritiken är starkare nu för att vi har andra typer av spel nu och helt andra typer av marknadsföring. Nu har vi en licensierad period för spelbolag och jag tror att vi går mot en striktare reglering både i Sverige och inom EU, anser Anders Ygeman.

– Samarbetet har fungerat bra. Vi sätter av pengar för Unicoach som är utveckling av våra tränare i akademierna, vi jobbar med spelmissbruksfrågor så att alla spelare och ledare i klubbarna i Allsvenskan och Superettan får en utbildning, vad innebär spel, vilka risker finns det? Nu kan vi hjälpa spelare som hamnat i svårigheter. Vi samarbetar också med Karolinska Institutet för att arbeta med psykisk ohälsa som är nära kopplat till spel. De här frågorna finns i hela världen men vi kan faktiskt göra något åt det tack vare samarbetet med spelbolag, säger Mats Enquist.

I det andra seminariet pratade Anders Wikström, integritet på Svensk Elitfotboll, Philip Lagström, Sverigechef Unibet, Jens Littorin, DN och Fredrik Gårdare, polisen om hur fotbollen vinner kampen mot matchfixning. Moderator var Karin Frick från Discovery.

– Det finns en missuppfattning att spelbolag tjänar pengar på matchfixning men det stämmer inte. Matchfixning är ett hot mot idrottens grundläggande idé och på så sätt också ett hot mot vår verksamhet. Precis som man tappar tron på idrotten vid matchfixning så tappar man också tron på en spelprodukt, menar Philip Lagström.

– Man jämför ofta matchfixning med dopning. 1991 fick vi en lagstiftning mot dopning i Sverige. Lagstiftningen mot matchfixning kom till först 2015. Arbetet mot matchfixning ligger 15-20 år efter. I år är det faktiskt tio år sedan vi fick den första anmälda fotbollsmatchen för matchfixning i Sverige. Vi har kommit en bit på vägen men faktiskt inte särskilt långt, anser Jens Littorin.

Polisen har lagt ner sin särskilda grupp mot matchfixning. Fredrik Gårdare menar att polisen hade kommit långt i arbetet med att stävja matchfixning.

– Vi har fått många samtal. Många är bekymrade, det finns fortfarande många problem. Jag ser behovet men också en risk att vi tappar det vi uppnått, säger Fredrik Gårdare.

– Om man tittar på antalet utredda matcher så går trenden åt rätt håll. Förra året hade vi en utredd match i Superettan, ingen i Allsvenskan. Med det sagt så tror jag att det arbete vi gör påverkar, menar Anders Wikström.

– Vi finns till för att möjliggöra och göra det så bra som möjligt för klubben. Vi har infört Integrity officers i klubbarna som vi utbildar lite extra. De i sin tur ser till att spelarna och ledarna har rätt utbildning. Klubbarna kan använda den utbildningen. En som gäller matchfixning, en som gäller spelproblem. Det är obligatoriskt.

Se båda seminarierna i sin helhet i spelaren ovan eller i följande länkar:
Kan idrotten och spelbolagen jobba ansvarsfullt tillsammans?
Hur vi vinner vi kampen mot matchfixning?