Samtliga spelare och ledare i de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan genomgår två olika utbildningar inför säsongen. En i anti matchfixning och en i ansvarsfullt spelande. Bådar utbildningar är framtagna i samråd med elitfotbollens huvudpartner Unibet.
– Utbildningarna blir en återkommande påminnelse om hur man skall agera samt om det är något nytt som skett. Detta gör att frågan blir aktualiserad på ett bra och enkelt sätt, vilket gör att alla vet hur de skall agera om något uppstår, säger Gustav Hessfelt, Integrity Officer i IFK Göteborg.
Årets utbildning gjordes inför avsparken av säsongen. Totalt genomgick strax under 1000 spelare och ledare den digitala utbildningen.
– Vi tar vårt ansvar genom att ge våra spelare kunskap om vad som gäller i frågor om matchfixning men också hur de sätter gränser och håller koll på sitt eget spelande, sa Anders Wikström, Integritetsansvarig på Svensk Elitfotboll, i samband med säsongsstarten.
Svensk Elitfotboll kräver 100% genomförandegrad för att alla ska vara informerade om hur det funkar, vilka regler som finns och vad som gäller. Klubbarnas Integrity officers har sett till att utbildningen genomförs i sina respektive klubbar.
– Behovet för utbildningarna finns, men tack vare vårt arbete för att stävja problematiken, så upplever jag att det inte längre är ett lika stort problem. Det är säkerligen svårare i de lägre divisionerna, då vi på elitnivå är ständigt påminda om hur vi skall agera och tänka, menar Gustav Hessfelt.
En av alla som genomgått utbildningarna är Halmstads BK:s tränare Magnus Haglund
– Jag tycker utbildningarna är nödvändiga för svensk fotboll. Under mina år i fotbollen så har jag haft ett antal spelare som hamnar i problem med sitt spelande och som kunnat kategoriseras som spelberoende. Det här är bra och viktiga utbildningar, menar Magnus Haglund.
När det kommer till spelansvar så jobbar Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Riksidrottsförbundet (RF) och polisen för att motverka matchfixning. Det är en del i det ansvarstagandet som gör att samtliga spelare och ledare i de 32 herrelitklubbarna ska genomgå en utbildning i ansvarsfullt spelande.
Även när det gäller antimatchfixning så jobbar Svensk Elitfotboll nära SvFF, RF och polisen. Utbildningen i antimatchfixning är också digital.
– Jag har inte varit direkt drabbad av matchfixning men jag har under min karriär hört om spelare som blivit konfronterade för att bli en del av matchfixning. Jag är väl medveten efter alla mina år i branschen att detta är saker som är närvarande. Ju mer spelare och ledare vet och kan, ju mer verktyg och utbildning man får ju mer kan vi påverka, anser Magnus Haglund.
Arbetet med att stävja matchfixning och att uppmana till spelansvar fortsätter. Klubbarna tycker att elitfotbollen är på rätt väg med sina insatser, inte minst genom tillsättandet av Integrity officers.
– Vi ska göra precis det vi gör idag, det vill säga utbilda och informera samt se till att det finns representanter i varje klubb som har ett större ansvar och utbildning i frågan, avslutar Gustav Hessfelt.
Fakta Integrity officer:
Rollen Integrity officer är en del av partnerskapet mellan Svensk Elitfotboll och Unibet. Det är en nyckelroll för att värna om elitfotbollens integritet i frågor som spelansvar och matchfixning. Varje enskild herrelitklubb har en Integrity officer i sin verksamhet. Denna person, som i regel är sportchefen i klubbarna, blir således länken mellan klubb, spelare och liga i dessa frågor. Varje Integrity officer har fått en specifik utbildning för sin ansvarsroll.