När de svenska domarna presenterar de nya direktiven för säsongen 2018 så är det främst en sak som sticker ut. Den automatiska varningen försvinner om en spelare som vid lovande anfall gör ner en annan spelare som leder till straffspark verkligen försöker att spela på bollen.
– Vi vill komma bort från dubbelbestraffningen, säger Stefan Johannesson, ny chef för domargruppen.

Regeln ändrades redan inför 2017 då det röda kortet försvann i samband med att en spelare eller målvakt slänger sig och försöker spela på bollen men istället gör ner en motståndare. Då skulle det bli straff och endast gult kort istället. Nu blir det endast straff om en spelare som vid lovande anfall gör ner en annan spelare som leder till straffspark verkligen försöker att spela på bollen.

– 2018 försvinner även det gula kortet och i samma situation blir det endast straff så länge det handlar om ett lovade anfall som leder till straffspark. Men om det i stället handlar om en uppenbar målchans så blir det straff och varning även om man försöker spela på bollen, menar Johannesson.

Utanför straffområdet fortsätter samma regler som innan att gälla. Då är det fortfarande rött kort som gäller i samband med samma situation. Likaså om det handlar om en knuff eller tröjdragning.

Andra nyheter är att spelaren som slår avsparken inte behöver vara på sin egen planhalva, att en spelare som fått gult kort för att otillåtet återinträtt på planen inte behöver lämna den igen och att om ett lag gör mål samtidigt som en extra spelare rusat in på planen från bänken, eller om en utvisad sprungit in igen så blir det istället en direkt frispark för det andra laget.

– Det är inte så mycket i år som är nytt, det är mest regeln i straffområdet som sticker ut.

En annan nyhet är att domaren inte behöver göra en visselsignal vid ett klart mål.