Tack vare Bortakortet har 1 247 supportrar till klubbarna i Allsvenskan och Superettan redan säkrat sin plats på samtliga bortamatcher under säsongen 2024. Varje klubb får möjlighet att sälja 100 Bortakort och i år såldes korten slut i sju av 32 klubbar.
– Efterfrågan på Bortakortet varierar mellan klubbarna och historiskt sett är trycket som högst i storstadsklubbarna som är vana vid stora bortaföljen. En rolig detalj i år är att de båda nykomlingarna i Allsvenskan, Västerås SK och GAIS, ligger i topp på listan över antalet sålda kort, säger Kaveh Sarvari, evenemangs- och privatmarknadsansvarig på Svensk Elitfotboll.

I slutet av februari fick klubbarna möjlighet att påbörja försäljningen av sina Bortakort inför säsongen 2024. Nytt för i år är att kortet är digitalt och distribueras via Svensk Elitfotbolls officiella biljettpartner AXS. Bortakortet ger innehavaren tillträde till sin klubbs samtliga bortamatcher under säsongen.

AIK, Djurgården, Hammarby, Västerås SK, IF Elfsborg, Malmö FF och IFK Göteborg är de sju klubbar som sålt slut på sina Bortakort inför säsongen 2024. GAIS var inte långt ifrån med 92 sålda Bortakort.
­
– I år har vi gjort två förändringar i samverkan med våra klubbar och Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU), som vi hoppas ska kunna bidra till att fler supportrar kan följa sina lag på bortaplan. Det första är att vi infört tidigare avsparkstider på söndagar, och det andra är att vi digitaliserat bortakorten som gör det lättare att dela sitt kort. Lösningen besparar dessutom klubbarna en hel del administration och ger möjlighet att följa upp att korten används, fortsätter Kaveh Sarvari.

Listan över sålda Bortakort bland klubbarna i Superettan toppas av Örgryte IS (69), tätt följda av Helsingborgs IF (67). Klubben som sålde tredje flest kort i Superettan var Örebro SK med 49 sålda Bortakort.

Syftet med Bortakortet är att ge ett bra pris och skapa förutsägbarhet för trogna supportrar som reser land och rike runt för att se sitt favoritlag. För 1 250 kronor, i snitt 83 kronor per match, ser den som har Bortakortet sitt lags samtliga matcher på bortaplan i Allsvenskan. Priset för Bortakortet i Superettan är 1 000 kronor, vilket motsvarar 67 kronor per match. Klubbarna behåller själva 50 procent av sin försäljning och resterande 50 procent går till Svensk Elitfotboll som i sin tur fördelar intäkterna jämnt mellan klubbarna i respektive liga.

Fakta Bortakortet

  • Infördes inför säsongen 2012 på initiativ av Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU)
  • Klubbarna i Allsvenskan och Superettan har tillgång till 100 Bortakort vardera.
  • Bortakortet säljs via klubbarnas officiella biljettshopar.
  • Kortet ger innehavaren tillgång till sin klubbs samtliga bortamatcher i Allsvenskan eller Superettan under säsongen.
  • Kortet gäller ej för inträde på eventuella bortamatcher i andra tävlingar, såsom Svenska Cupen eller UEFA-turneringar.