"

Tillsammans utvecklar vi svensk elitfotboll

"

<
30 november, 2019

Samverkan med spelbolag

Den ökade exponeringen av spelbolag och deras tjänster tillsammans med det faktum att det finns problem med spelmissbruk och matchfixning, har blivit en etisk och moralisk fråga. Ska man samarbeta överhuvudtaget med spelbolag? På vilket sätt? Vilket ansvar har elitfotbollen i det här fallet?

Svensk fotboll har en lång tradition av samarbete med spelbolag, faktiskt ända sedan 1934, och våra erfarenheter av att samarbeta med spelbolag är positiva. 

Idag är marknaden avreglerad. Det innebär att alla bolag med licens nu verkar på en och samma spelmarknad, under samma tillsyn. Det gäller även Svenska Spel och ATG, de bolag som tidigare verkade på monopolmarknaden. Det är en helt ny situation för Sverige. 

SEF har nyligen ingått ett avtal med Unibet, ett av världens största spelföretag, vilket har väckt en del frågor. Är det lämpligt just med tanke på spelberoende och matchfixning? 

Vi resonerade tidigt att valet av huvudsponsor, istället för vara ett problem, skulle ge oss möjlighet att påverka. Förutom den självklara aspekten, ett långsiktigt avtal på 6 + 6 år, med stark finansiering som ger oss stora möjligheter att utvecklas, såg vi en chans att fortsätta vara en del av lösningen hellre än att sitta vid sidan av.

Att Allsvenskan och Superettan behöver en stark huvudsponsor råder det ingen tvekan om. Det ger SEF möjlighet att utveckla och bredda sporten samt nå ut till fler supportrar och fotbollsälskare. Men framförallt ger det oss de extra resurser vi behöver för att stärka SEF:s och ligornas arbete med ett antal olika projekt*. Arbetet för att motverka både matchfixning och spelmissbruk är ett av de högt prioriterade områdena. Arbetet sker i nära samverkan med Unibet, vilket ger oss en djupare insyn och påverkansmöjlighet och vi kan arbeta aktivt tillsammans i dessa frågor. 

Det är alltså vår övertygelse att det är bättre för oss att även fortsättningsvis påverka genom att samarbeta i stället för att stå maktlösa bredvid. Oberoende studier och forskning påvisar också fördelarna med denna strategi. 

Tillsammans med Unibet har vi bestämt oss för att bli ett föredöme i arbetet med att motverka spelmissbruk. Vi skapar gemensamt plattformen och finansieringen, men framför allt samverkar vi runt insikterna och kunskaperna. Vi har en stark samsyn om våra ambitioner och vår gemensamma mission. Vi ska ta samhällsansvar, vi ska jobba för sportslig utveckling och konkurrenskraft (där våra ligor ska bli några av de bästa i Europa) och vi ska verka för ett ansvarsfullt spelbeteende och ett ansvarsfullt spelutbud. 

Den ekonomiska ersättningens storlek möjliggör fortsatta och vidareutvecklade satsningar även inom följande områden:

*SEF:s och klubbarnas förmåga att genomföra kvalitativa initiativ och projekt kopplade till vårt samhällsengagemang, där vi aktivt jobbar med värdegrundsarbete, uppförandekod, psykisk ohälsa och allas lika värde.

*Ökade framtida satsningar på talangförsörjning för att därigenom utveckla den internationella konkurrenskraften

*Fortsätta den digitala omställningen där vi samverkar kring att stärka upp framförallt statistik och rörligt innehåll för våra supportrar. Det skapar större insikter såväl som närhet till fotbollen.

MER FRÅN SEF

2022 års Upptaktsträffar blir digitala evenemang

25 jan 2022

Svensk Elitfotboll söker en kommunikatör

20 jan 2022

Nya certifieringen gör entré inom svensk fotboll

18 jan 2022

Thomas Lyth går i pension – igen

17 jan 2022

Spelordningen för Allsvenskan och Superettan 2022

14 jan 2022

Senaste nytt

2022 års Upptaktsträffar blir digitala evenemang

25 jan 2022

Svensk Elitfotboll söker en kommunikatör

20 jan 2022

Nya certifieringen gör entré inom svensk fotboll

18 jan 2022

Thomas Lyth går i pension – igen

17 jan 2022

Spelordningen för Allsvenskan och Superettan 2022

14 jan 2022