"

Tillsammans utvecklar vi svensk elitfotboll

"

<
30 oktober, 2012

Om Svensk Elitfotboll

SEF-webb

Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) bildades i Malmö den 1 december 1928 som en motpol till Svenska Fotbollförbundet, då förbundets relation med de Allsvenska klubbarna inte var den bästa för tillfället. Klubbarna kände sig förfördelade i många fall.

SEF:s förste ordförande blev John Bill Pettersson från Helsingborgs IF. När de första spadtagen mot ett bildande togs vid ett möte i Helsingborg 1927 så blev Bill ordförande i ett förtroenderåd, och när Föreningen Svenska Serien Division 1 bildades 1928 så var det naturligt att den då 42-årige Bill Pettersson satt kvar som ordförande.

1935 åkte Helsingborg ur Allsvenskan och eftersom endast allsvenska lag fick vara med i SEF så fick Bill Pettersson lämna ifrån sig ordförandeklubban till Sven Jonsson, IK Sleipner.

Under Sven Jonssons tid bestämdes även att spelarna skulle ha nummer på sina tröjor. Något som genomfördes trots vissa protester att spelarna skulle se ut som cirkusartister.

1942 valdes den tidigare sekreteraren i organisationen, Eric Persson, hövdingen kallad, till ordförande i SEF.Under Eric Perssons tid effektiviserades SEF:s arbete i hög grad och organisationens inflytande ökade. Persson föreslog bland annat att spelarna i Allsvenskan skulle gå under kontrakt för att förhindra utländska klubbar att ta spelare hur som helst och för att klubbarna då skulle kunna kräva mer tid för träning av sina spelare.

Eric Persson satt hela 46 år i Malmö FF:s styrelse, mellan 1929-1975, men sparkades från sin post som ordförande i SEF 1957 sedan han coachat Malmö FF vid en turnering vid Medelhavet i stället för att dyka upp på SEF:s årsmöte.

1957 valdes Erik ”Skräddaren” Svensson från Örgryte IS in som ordförande efter Eric Persson. Skräddaren fick sitt smeknamn efter att han trots ekonomiska problem lyckats få ihop finanserna för ÖIS. Erik Svensson fick en händelserik tid som ordförande i SEF när det nya mediet televisionen gav upphov till många förhandlingar.

1959 lades Allsvenskan om att spelas höst-vår och det blev tillåtet att spela matcher i elljus.

Under Erik Svensson beslutades också att SEF-klubbarna skulle betala 10 000 kronor i skadestånd vid övergångar mellan varandra, där parterna inte kunde komma överens.

1962 avgick Erik Svensson i samband med årsmötet då flera år av tuffa förhandlingar tagit ut sin rätt.

Helsingborgs IF:s Einar Nilsson valdes 1962 in som ordförande i SEF.  Ett av de första besluten Einar Nilsson var med och fattade var att von Rosens pokal som tillföll vinnaren av Allsvenskan också skulle tillverkas i miniatyr, att behålla för den vinnande klubben.

1966 släpptes det revolutionerande förslaget att slopa amatörbestämmelserna. Vid ett möte i Malmö enades att så skulle ske till förmån för RF:s allmänna tävlingsbestämmelse samt SvFF:s ersättningsbestämmelser. Sju av tolv klubbar röstade för förslaget och 1967 blev första säsongen utan amatörbestämmelser i svensk fotboll.

1972 ändrades SEF:s namn till nuvarande Föreningen Svensk Elitfotboll. Året efter avgick Einar Nilsson som ordförande i samband med årsmötet.

IFK Norrköpings Lars Appelqvist valdes våd årsmötet 1973 in som ny ordförande i SEF. Appelqvist satt även sedan 1970 med i Svenska Fotbollförbundets styrelse och hade varit kassör i SEF sedan 1964.

Gösta Bohman, med IFK Göteborg som hemvist, blev Svensk Elitfotbolls förste heltidsanställde generalsekreterare. Det historiska beslutet om tjänsten tog styrelsen efter årsmötet 1973. Bohman var rustad för uppdraget, då han sedan 1962 varit SEF:s sekreterare.

SEF hade vid den här tidpunkten 47 medlemsklubbar. 14 klubbar i Allsvenskan och 28 i Division 2, samt fem klubbar i Division 3 som enligt överenskommelse fått vara kvar.

Vid ingången till 1978 lämnade Gösta Bohman över jobbet som Generalsekreterare till Lars Appelqvist. Norrköpingsfödde Lars hade funnits i SEF-styret sedan 1964 och blev dess ordförande 1973. Lars Appelqvist var ordförande i IFK Norrköping när han accepterade anbudet från Svensk Elitfotbolls styrelse. Civilt var han bankdirektör. Det var också Lars som gav Svensk Elitfotboll ett kansli och själv stod för en organisation som var i takt med tiden. Samtidigt tog Lennart Johansson över som ordförande i SEF.

Under Lennart Johanssons tid togs beslut att minst fem ledamöter i SEF-styrelsen också skulle tillhöra en allsvensk klubb och samtidigt vara ledamöter i en medlemsklubbs styrelse eller sektion. Det beslutades också att varje svenskt lag fick tillåtelse att använda två utländska spelare i ligan.

SEF gjorde också en undersökning över sina klubbars ekonomi och märkte att de i många fall skenade, varpå tanken om ett mätinstrument föddes – elitlicensen.

Lennart Johansson var med och fixade så att Sverige fick EM på hemmaplan 1992 och gjorde senare karriär som President i UEFA och rankas än idag som en av de största ledarna i landet.

1984 lämnade Lennart Johansson sin post som ordförande i SEF för att bli ordförande i SvFF i stället. I hans ställe valdes Stig Sunne, vice ordförande i Malmö FF, in som ordförande i SEF.

1986 ändrade SEF i stadgarna att medlemskap skulle endast vara till för de klubbar som spelade i Allsvenskan eller i någon av de två Division 1-serierna.

Årsredovisningen det här året visade nytt rekord. 13.45 miljoner kom in till SEF varav 12.85 miljoner från Tipstjänst och Sveriges Radio.

1989 lämnade Stig Sunne ifrån sig ordförandeklubban till en annan vice ordförande i Malmö FF. Bengt Madsen. Madsen hade tack vare positionen i Malmö FF några år tidigare kommit in i SEF:s styrelse och jobbade hårt och förtjänstfullt med att öka inkomsterna från både tv och Svenska Spelavtal. Under Madsens tidsperiod så ökade de så kallade SEF-medlen till över 100 miljoner kronor.

Publiksiffrorna ökade också och SEF var bland annat med och startade Royal League samt embryot till de europeiska ligornas organisation EPFL.

1991 blev Madsen också vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Mellan 1990-1991 satt Lars-Christer Olsson som Generalsekreterare i SEF men när Lars-Åke Lagrell blev vald som ordförande i SvFF så ville han i stället ha Lars-Christer som Generalsekreterare i förbundet. Därför tillträdde Tommy Theorin som Generalsekreterare 1994.

2005 lämnade Bengt Madsen sin post som ordförande i SEF till förmån för Djurgårdens Bosse Lundquist.

Tommy Theorin kom närmast från hockeyn och var med och utvecklade de svenska evenemangen, höjde publiksnittet och utvecklade Allsvenskans image genom att införa saker som statistikinsamling och upptaktsträffar. Ordförande Bosse Lundquist utvecklade tv-avtalet, som tidigare hanterats av SvFF, till att SEF skulle få en större roll.

2008 tar IF Elfsborgs Bosse Johansson över rollen som ordförande i SEF.  Bosse hade när han kom in i SEF i mars 2009 uppfattningenatt de beslut som fattades i SEF tidigare i alltför hög utsträckning var från utövarnas perspektiv, men fotbollen hade sedan 90-talet fått se större kommersiellt och publikt fokus.

Bosse ville också moderniserade SEF till en allt mer professionell organisation och på Bosses initiativ tillsatte SEF 2009 en utredning för att ta reda på vad svensk fotboll kunde göra bättre eftersom man märkt av att man halkat efter resten av Europa på många områden. Detta ledde till att konsultbolaget JKL 2010 levererade en utredning kallad Framtidsutredningen och som senare mynnade ut i Nordens Bästa Liga.

Bosse Johansson var också med och flyttade SEF:s kontor från Malmö till Stockholm innan han 2012 lämnade över ordförandeklubban till Lars-Christer Olsson. Lars-Christer började sin fotbollskarriär i föreningen Bjärreds IF och det var startskottet för hans stora fotbollsintresse och alla de uppdrag han skulle komma att få inom fotbollen. Lars-Christer har varit kanslichef på Skånes Fotbollförbund och samtidigt varvade han detta med ekonomistudier och tränade fotbollslag. 1990 utsågs han till generalsekreterare för Svensk Elitfotbolll och efter det blev han snabbt ett namn i fotbollskretsar. När Lars-Åke Lagrell lämnade sin post som Generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet för att bli ordförande, blev Lars-Christer snabbt en tilltänkt kandidat, en plats han inte kunde säga nej till. År 2000 tyckte dock Lennart Johansson att Lagrell haft honom länge nog och erbjöd honom en tjänst på Uefa och från och med 2004 blev han högste verkställande tjänsteman i UEFA. Med tanke på hans fantastiska karriär och stora erfarenheter inom fotbollsvärlden blev Svensk Elitfotboll oerhört glada när vi 2012 ”fick tillbaka” honom som ordförande i föreningen efter hans avslutade Uefauppdrag. På årsmötet 2021 tackade Lars-Christer Olsson för sig och lämnade över ordförandeklubban till Jens T Andersson. Mellan 2016-2021 var Lars-Christer Olsson även ordförande i den Europeiska ligaföreningen European Leagues.

Mats Enquist tog 2012 över posten som Generalsekreterare efter Tommy Theorin. Mats har bland annat ett förflutet inom Golfförbundet.

I mars 2022 klev Jens T Andersson av posten som ordförande i Svensk Elitfotboll, efter endast ett år på posten. Detta i samband med att han fått en tjänst som landslagschef på Svenska Fotbollförbundet. Under våren 2022 valdes Simon Åström, tidigare Örebro SK, in som ny ordförande för Svensk Elitfotboll.

2023 klev Mats Enquist efter elva år av sin post som Generalsekretare. Mats har tagit arbetet med Nordens Bästa Liga vidare och Svensk Elitfotboll har här kommit en bra bit på vägen genom supportersamverkan, samhällsengagemang och en tydligare kommunikation utåt. Under Mats ledning har Svensk Elitfotboll kunnat lansera nya projekt som EFIT, eAllsvenskan och Allsvenskan Fantasy samt att Svenska Futsalligan har upptagits inom ramarna för SEF:s verksamhet.

Under Mats ledning så har SEF vuxit från cirka 270 MSEK till cirka 850 MSEK i omsättning och blivit den organisation som den är idag, där SEF också vunnit mark på flertalet positioner utanför fotbollsplanen. Publiken har växt till rekordnivåer och det allmänna anseendet över elitfotbollen i Sverige är på topp. Fotboll är enligt undersökningar den mest populära sporten i Sverige och Allsvenskan är i dag den mest populära ligan och växer dessutom snabbast bland unga. Ligornas och klubbarnas egna kanaler har tillsammans över 1,3 miljarder exponeringar varje år.

Klubbarna i Allsvenskan och Superettan är en motor för integration och gemenskap och bidrar massivt till samhället. Över fem miljoner svenskar har ett favoritlag i Allsvenskan och varje år anses elitfotbollen i Sverige bidra med över 1.2 miljarder kronor till samhället.

I maj 2023 tog Johan Lindvall över som Generalsekreterare för Svensk Elitfotboll. Johan kommer närmast från rollen som VD för Visby Golfklubb och har tidigare varit sponsorchef och varumärkeschef i Svenska Spels koncernledning samt arbetat på Destination Gotland. De senaste sex åren har han även suttit i styrelsen för Elitfotboll Dam.

Svensk Elitfotbolls ordföranden genom åren:
1928-1935  John Pettersson
1935-1942  Sven Jonsson
1942-1957  Eric Persson
1957-1962  Erik Svensson
1962-1973  Einar Nilsson
1973-1978  Lars Appelqvist
1978-1984  Lennart Johansson
1984-1989  Stig Sunne
1989-2005  Bengt Madsen
2005-2009  Bo Lundquist
2009-2012  Bo Johansson
2012–2021 Lars-Christer Olsson
2021–2022 Jens T Andersson
2022–          Simon Åström

Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare genom åren:
1973-1978 Gösta Bohman
1978-1992 Lars Appelqvist
1992-1994 Lars-Christer Olsson
1994-2012 Tommy Theorin
2012-2023 Mats Enquist
2023 –        Johan Lindvall

MER FRÅN SEF

Följ upptaktsträffen för Superettan live

18 mar 2024

Rekordstort intresse för upptaktsträffen när Allsvenskan firar 100 år

18 mar 2024

Följ upptaktsträffen för Allsvenskan live

17 mar 2024

Djurgården och Malmö FF till final i Svenska Cupen

17 mar 2024

Domarna gör sig redo för att blåsa i gång den nya säsongen

17 mar 2024

Senaste nytt

Följ upptaktsträffen för Superettan live

18 mar 2024

Rekordstort intresse för upptaktsträffen när Allsvenskan firar 100 år

18 mar 2024

Följ upptaktsträffen för Allsvenskan live

17 mar 2024

Djurgården och Malmö FF till final i Svenska Cupen

17 mar 2024

Domarna gör sig redo för att blåsa i gång den nya säsongen

17 mar 2024