Fotbollsfebern var hög i Sverige innan avsparken av årets upplagor av Allsvenskan och Superettan. Det märktes inte minst i en kampanj på TikTok som lanserades veckan innan avspark och som resulterade i över 40 miljoner visningar.
– Det här cementerar ytterligare hur populär den inhemska elitfotbollen är i Sverige. Vi vet att en bra bit över hälften av befolkningen gillar Allsvenskan och Superettan och dess klubbar och det visar sig också här, säger Robert Johansson, kommunikationschef på Svensk Elitfotboll.

Totalt delades 1754 videor på #allsvenskan och #superettan från officiella kontot för Allsvenskan och Superettan samt de deltagande klubbarna under de två veckor innan säsongsstart som kampanjen pågick. Det sammanlagda antalet videovisningar stannade på lite drygt 40 miljoner, hälften av det totala videovisningarna för hela säsongen 2023.

– 40 miljoner är en fantastiskt fin siffra som stärker vårt varumärke än mer och som hjälper oss nå bredare ut i samhället med våra produkter Allsvenskan och Superettan till en delvis ny målgrupp, anser Robert Johansson.

TikTok är en underhållningsplattform med över en miljard användare globalt och har blivit den ledande plattformen för korta videor. TikTok har dessutom ett stort växande sport-community – framför allt inom fotboll.

– Vi på TikTok ser ett stort värde i att samarbete med Svensk Elitfotboll och de deltagande klubbarna. I stort sett samtliga 32 lag är aktiva på TikTok idag och de bidrar med både underhållande och engagerande innehåll, säger Erik Dahlbeck, Content Partnerships Manager Sports & Gaming på TikTok.

Elitfotbollens aktiva konton på TikTok:
Allsvenskan: @allsvenskan
Superettan: @superettan

AIK: @aik
BK Häcken: @bkhacken
Djurgården: @dif_fotboll
GAIS: @gais_se
Hammarby: @hammarbyfotboll
IF Brommapojkarna: @bpfotboll
IF Elfsborg: @if_elfsborg
IFK Göteborg: @ifkgoteborg
IFK Norrköping: @ifknorrkoping
IFK Värnamo: @ifkvarnamo
IK Sirius: @siriusfotboll
Kalmar FF: @kalmarff
Malmö FF: @malmo_ff
Mjällby AIF: @mjallbyaifs
Västerås SK: @vskfotboll

Degerfors IF: @degerforsif
GIF Sundsvall: @gifsundsvall
Helsingborgs IF: @helsingborgsif
IK Brage: @ikbrage
Landskrona BoIS: @landskronabois
Sandvikens IF: @sandvikensiffotboll
Skövde AIK: @skovdeaik
Trelleborgs FF: @trelleborgsff
Utsiktens BK: @utsiktensbk
Varbergs BoIS: @varbergsbois.fc
Örebro SK: @oskfotboll
Örgryte IS: @oisfotboll
Östers IF: @ostersif
Östersunds FK: @ostersundsfk

Halmstads BK, Gefle IF och IK Oddevold är i dagsläget utan officiell närvaro på TikTok.