Inför säsongsstarten har samtliga spelare och ledare i de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan genomgått två olika utbildningar. En i anti-matchfixning och en i ansvarsfullt spelande. Utbildningarna är framtagna av Svensk Elitfotboll i samarbete med elitfotbollens huvudpartner Unibet.
– Utbildningarna bidrar till att ge en djupare förståelse för mekanismerna och reglerna kring matchfixning, men också hur man kan sätta gränser för sitt eget spelande, säger Anders Wikström, integritetsansvarig på Svensk Elitfotboll.

De digitala utbildningarna genomförs årligen och är en del av det proaktiva integritetsarbete som bedrivs inom den svenska elitfotbollen. Ansvarig för att utbildningarna genomförs är respektive klubbs Integrity Officer, en roll som är en del av partnerskapet mellan Svensk Elitfotboll och Unibet.

När det kommer till spelansvar jobbar Svensk Elitfotboll, utöver Unibet, även tillsammans med Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Riksidrottsförbundet (RF) och polisen. Utbildningen i ansvarsfullt spelande är en del av det större arbetet för att motverka matchfixning och förebygga mental ohälsa bland spelare och ledare.

– Även om det blir repetition för vissa så ser vi endast fördelar med att utbildningarna behöver genomföras inför varje ny säsong. Det är viktiga frågor som ständigt är aktuella och därmed behöver lyftas och diskuteras på regelbunden basis, menar Wikström.

Även när det gäller anti-matchfixning arbetar Svensk Elitfotboll nära SvFF, RF och polisen. Denna del av utbildningen syftar till att ge en djupare förståelse för hur matchfixning fungerar, samt vilka signaler man som spelare eller ledare bör vara uppmärksam på när det kommer till att stävja och förebygga problematiken.

Fakta Integrity officer:
Rollen Integrity officer är en del av partnerskapet mellan Svensk Elitfotboll och Unibet. Det är en nyckelroll för att värna om elitfotbollens integritet i frågor som spelansvar och matchfixning. Varje enskild herrelitklubb har en Integrity officer i sin verksamhet. Denna person, som i regel är sportchefen i klubbarna, blir således länken mellan klubb, spelare och liga i dessa frågor. Varje Integrity officer har fått en specifik utbildning för sin ansvarsroll.

Läs mer om Svensk Elitfotbolls integritetsarbete.