2019 delar Svenska Spel ut totalt 120 000 kronor till elitklubbarnas samhällsengagemang genom Månadens spelare. Varje vinnare får 10 000 kronor att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. 

– Svenska Spel är fotbollens huvudsponsor och vi vill självklart bidra till bästa möjliga förutsättningar till en sportslig utveckling. Men något som är minst lika viktigt är att vi också vill vara med och bidra till att fotbollen är med och utvecklar samhället i stort, och vi vet att fotbollen fyller en väldigt viktig funktion på många olika platser runt om i landet. Därför känns det väldigt roligt att vi har fått vara med och stötta så många olika lokala projekt som alla syftar till att genom fotbollen göra samhället ännu bättre, säger Nicklas Biverståhl, Sponsringschef på Svenska Spel.

2019 gick pengarna från Svenska Spel till följande:
April – Linus Hallenius, GIF Sundsvall och Astrit Seljmani, Varbergs BoIS

IMG_6057

Linus Hallenius skänker 10 000 kronor till klubbens samhällsengagemang Back2Basics, vilket är ett engagemang som stimulerar ungdomar utanför den organiserade fotbollsverksamheten att röra sig och spela fotboll på fritiden.
– Det känns givet till vad jag vill skänka pengarna till. Det är ungdomar som inte tillhör någon förening som har chans att spela fotboll för att göra något bra istället för att göra något dåligt. Det är det som är tanken. Det är lite av ett problemområde och det är viktigt att ta hand om ungdomarna tidigt så att de inte hamnar på fel sida, så att säga. Det är något som ligger mig när om mitt hjärta. Dels för att jag är uppväxt där och har spelat där och dels för att jag är engagerad i det personligen, säger Hallenius.

IMG_6063

Astrit Seljmani skänker 10 000 kronor till föreningens projekt Öppen träning.
– Varbergs BoIS driver Öppen träning för att främja spontanidrotten i staden och för den allmänna hälsan. Öppen träning handlar om att vem som helst får komma hit och spela fotboll efter skoltid. Fotboll är inget du måste göra i ett lag utan att det går att spela efter skolan bara för att det är kul, och det tycker jag det är kul att bidra till, säger Seljmani.

Maj – Tarik Elyounoussi, AIK och Jacob Bergström, Mjällby AIF

IMG_6329 (kopia)

Tarik Elyounoussi skänker 10 000 kronor till klubbens mentorprogram som jobbar för att skapa en inkluderande miljö i Stockholms norra förorter.
– Jag gör det för att AIK Fotbolls mentorprogram gör ett fantastiskt arbete i Stockholms förorter där man jobbar för att skapa en inkluderande miljö längs blå linjen. Utbildningar och workshops kring värdegrund och förhållningssätt varvas med exempelvis praktik och jobb, berättar Tarik Elyounoussi.

Foto: Henke Rossö

Foto: Henke Rossö

Jacob Bergström skänker 10 000 kronor till klubbens projekt värdegrundsarbete ut till mellanstadieskolor i Sölvesborgs kommun.

– Det är ett arbete som handlar om kamratskap och laganda där klubben använder oss seniorspelare som starka varumärken att vara ute och föreläsa om värdegrundsfrågor för elever i mellanstadieklasser. Tanken är att ge ökad förståelse för den skada som mobbing och utanförskap kan göra för dem som blir drabbade och att få ungdomarna att inse hur viktigt kamratskap och laganda är, och att mobbing såväl fysiskt som psykiskt är förkastligt och ska motverkas, säger Jacob Bergström och fortsätter:

– Pengarna kommer användas till att fortsätta utveckla detta arbete med resurser och utbildning för att hålla hög kvalité på vårt samhällsprojekt och därmed göra skillnad.

Juli – Marcus Danielsson, Djurgårdens IF och Gustav Ludwigson, Örgryte IS

IMG_7781 (kopia)

Marcus Danielsson skänker 10 000 kronor till klubbens samarbete med stiftelsen Trygga barnen som stöttar barn och unga som har någon nära sig som har problem med alkohol, droger eller mår psykiskt dåligt.
– Det kändes helt rätt att välja Trygga barnen. De jobbar med att hjälpa barn och ungdomar som haft en tuff uppväxt, så det känns helt rätt för att kunna gynna deras organisation, säger Marcus Danielson

IMG_7803 (kopia)

Gustav Ludwigson skänker 10 000 kronor till ZASP, ett välgörenhetsprojekt i Zambia som Örgryte IS tidigare har stöttat med kläder och material till utsatta barn.
– Pengarna kommer att gå till en del av verksamheten där nere i Zambia. Det är min faster som startat projektet och hela min familj har jobbat med det och det är kul att vi tidigare kunnat involvera ÖIS i det också genom att klubben skänkt kläder och material till ungdomslag där nere. Det är så tydligt hur viktig fotbollen är för de som bor i de byarna, och det är kul att se att vi kan få tjejer att spela fotboll i ett klimat som inte alltid ger tjejer de bästa möjligheterna, säger Gustav Ludwigson.

Augusti – Maumer Tankovic, Hammarby IF och Seth Kanteh Hallberg, IK Brage

IMG_0061 (kopia)

Muamer Tankovic skänker 10 000 kronor till Hammarbys Samhällsmatchen och samhällsengagemanget Spontanfotbollen som anordnas i Stockholms södra förorter.
– Hammarby kör spontanfotboll för att ta hand om barn och ungdomar i Bajenland. I de södra förorterna får barnen något bra att göra på kvällarna och jag vill att pengarna ska gå till material åt dem. Västar, skor, bollar, allt som behövs för att så många ungdomar som möjligt ska kunna vara med och spela, berättar Muamer Tankovic.

IMG_1018 (kopia)

Seth Kanteh Hallberg skänker 10 000 kronor till klubbens samhällsengagemang Brage tar ansvar, där föreningen jobbar för att se till att alla barnen som deltar i klubbens ungdomslag har en fritid och möjlighet att delta.
– Det är ett projekt som IK Brage driver som stimulerar ungdomar till en aktiv fritidssysselsättning samt att det ger oss spelare möjligheten att vara förebilder för Borlänges ungdomar, säger Seth Kanthe Hallberg.

September – Sead Haksabanovic, IFK Norrköping och Rasmus Wiedesheim-Paul, Halmstads BK

Sead Haksabanovic, IFK Norrköping

Sead Haksabanovic, IFK Norrköping

Sead Haksabanovic skänker 10 000 kronor till klubbens samarbete med välgörenhetsorganisationen Tappra Barn som försöker hjälpa barn som haft det tufft i livet.
– De här pengarna kommer göra stor nytta och det vet jag att klubbens engagemang i Tappra barn också kommer att göra. Vi hoppas att vi i IFK Norrköping kan bidra till att barnen får en bättre tillvaro, säger Sead Haksabanovic.

DSC_0182 (kopia)

Rasmus Wiedesheim-Paul skänker 10 000 kronor till klubbens projekt Nattfotbollen, som samlar barn och ungdomar från staden att under sena kvällar spela fotboll.
– Klubben anordnar så att alla får chansen att spela fotboll utan att det kostar pengar och det är ett stort engagemang runt omkring så att folk blir intresserade av fotboll. Det är ett bra sätt för ungdomarna att komma in i gemenskapen. Ungdomarna ska tycka att det är kul och känna att det finns möjlighet att spela fotboll för precis alla, säger Rasmus Wiedesheim-Paul.

Oktober – Darijan Bojanic, Hammarby IF och Erik Björndahl, Degerfors IF

Hammarbys Darijan Bojanic och Svensk Elitfotbolls Ansvarig för samhällsnytta & Samhällsengagemang, Beatrice Clarke

Hammarbys Darijan Bojanic och Svensk Elitfotbolls Ansvarig för samhällsnytta & Samhällsengagemang, Beatrice Clarke

Darijan Bojanic skänker precis som lagkamraten Maumer Tankovic 10 000 kronor till Spontanfotbollssatsningen som ingår i Samhällsmatchen, Hammarbys samhällsprojekt som syftar till att förbättra hälsa bland barn och ungdomar, stärka integrationen och öka sysselsättningen i södra Stockholm.
Fotboll är glädje för mig och Hammarbys spontanfotboll tycker jag är en väldigt bra satsning. Den spontana fotbollen har gett mig väldigt mycket under min uppväxt, och tagit mig dit jag är idag, säger Darijan Bojanic.

Björndahl_check (kopia)

Erik Björndahl skänker 10 000 kronor till klubbens satsning på Parafotboll.
– Jag har en handikappad morbror som har följt mig och min fotboll i alla år. Jag vet hur mycket det har gjort för honom att vara delaktig i fotbollens värld, trots att han inte själv kunnat spela. Så jag känner att dessa pengar kan möjliggöra att fler kan få möjlighet att spela fotboll, vara en del av fotbollen och få en hobby som man gillar. Fotbollen ger så mycket glädje, gemenskap och är öppen för alla oavsett förutsättningar, säger Erik Björndahl.

Totalt har Svenska Spel genom åren med Månadens spelare delat ut 300 000 kronor till klubbarnas talangutveckling och/eller samhällsengagemang.

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores/TV4:s sändningar från Allsvenskan och Superettan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Jurygrupper:
Allsvenskan: Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptener, Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Alexander Axén (C More), Anna Brolin (C More), Olof Lundh (TV4), Noa Bachner (Expressen), Anders Bengtsson (Offside) och Per Bohman (Aftonbladet).

Superettan: Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Filip Brodd (Svenska Spel), Daniel Kristiansson (TV4), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP) och Göran Bolin (Aftonbladet).

Alla vinnare 2019:
Allsvenskan:

April: Linus Hallenius, GIF Sundsvall
Maj: Tarik Elyounoussi, AIK
Juli: Marcus Danielson, Djurgårdens IF
Augusti: Muamer Tankovic, Hammarby IF
September: Sead Haksabanovic, IFK Norrköping
Oktober: Darijan Bojanic, Hammarby IF

Superettan:
April: Astrit Seljmani, Varbergs BoIS
Maj: Jacob Bergström, Mjällby AIF
Juni/Juli: Gustav Ludwigson, Örgryte IS
Augusti: Seth Kanteh Hellberg, IK Brage
September: Rasmus Wiedesheim-Paul, Halmstads BK
Oktober: Erik Björndahl, Degerfors IF