Bild: Mike Sahlénius, Säkerhetschef IFK Göteborg

 

Säkerheten främst. I år 13 nya. Tidigare var dom 75. Tillsammans innebär detta att svensk elitfotboll nu är uppe i totalt 88 personer som genomgått den av Svenska Fotbollförbundet godkända säkerhetsutbildningen.

Fem dagar i januari, då man klarade av steg 1. Fem dagar nu i mars för steg 2.

– Det vi absolut kan säga är, att vi höjt lägstanivån på säkerhetsarbetet i alla våra klubbar och håller nu en hög lägstanivå, säger Ola Rydén, liga- och evenemangsansvarig i Föreningen Svensk Elitfotboll.

Utbildningen har skett på Bosöns idrottsfolkhögskola på Lidingö i SEF:s, Fotbollförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regi. I år för sjätte året i rad.

Ola Rydén igen:

– Tidigare drevs den här frågan av ideella krafter inom vissa föreningar, helt beroende på vad man hade tillgång till för folk.

– Nu förstår alla vad man talar om. Alla talar samma språk, eftersom varje klubb måste ha minst en utbildad säkerhetsperson. Minst en, men det finns naturligtvis storklubbar som har tre-fyra helt utbildade personer.

Enligt SvFF:s Tävlingsbestämmelser (senast tagna vid Representantskapet 29 november 2013) ska det i varje förening finnas en organisation med ansvar för säkerhet och service vid matcharrangemang. I organisationen ska ordningsvakter och publikvärdar ingå, och arbetet med säkerhet och service ska ske i nära samverkan med berörda myndigheter.

Föreningen ska också utse en person som är säkerhetsansvarig, och ett minikrav är att den personen har genomgått av Svenska Fotbollförbundet godkänd säkerhetsutbildning.

 

Under årets utbildning har man dels haft föreläsare inifrån den egna fotbollsfamiljen som:

– Fotbollförbundets säkerhetschef Anders Sigurdson (bland annat om ”Hot och trakasserier” och ”Taktik – utredning – arena”),

– fotbollens egen förbundsjurist Anders Hübinette (bl a om ”Ordningslagen” och ”Ordningsvaktsförordningen”),

– förbundets tidigare informationschef, numera rådgivare i frågor om omvärldsbevakning och fotbollspolitik Jonas Nystedt (en heldag om ”Media”),

– Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson (”Evenemang, Organisation och Förberedelser”) som själv gick den här utbildningen 2010 och

– Hammarbys säkerhetsansvarige Göran Rickmer (om ”Huliganism”, Supporterkultur” och ”SLO” med vilket menas Supporter Liaison Officer, alltså den sorts sambandsman mellan supportrar och klubb som UEFA sedan 2012 kräver som ett ”B”-kriterium för att en klubb ska få delta i UEFA:s klubbtävlingar).

 

Men också handplockade föreläsare utifrån som:

-Riksidrottsförbundets (RF) chefsjurist Christer Pallin (”Samhället och idrotten” och ”Grundlagarna”),

– idrottspsykologen och beteendevetaren Andrea Hjelmåker från SISU Idrottsutbildarna (”Ledarskap”) som bland annat varit verksam i svensk elitishockey som utbildningscoach,

– Henrik Telling från IT- och informationssäkerhetsföfretaget NSEC (om just ”IT-säkerhet”),

– Kerstin Wrisemo (”Arbetsmiljö” och ”Arbetsgivaralliansen”), rådgivare på Arbetsgivarföreningen KFO som grundades 1943 under namnet Kooperationens FörhandlingsOrganisation och som med sina drygt 3 900 medlemsföretag idag är Sveriges största fristående arbetsgivarorganisation.

 

Rikspolisstyrelsen fanns naturligtvis med, liksom Räddningstjänsten. Man har talat om varumärken och om konflikthantering och inte minst om den ”Lag om skydd mot olyckor” som infördes 1 februari 2004 under mottot ”Färre ska dö. Färre ska skadas. Mindre ska förstöras.”. Dessutom hann man med ett studiebesök på cupmatchen Hammarby–Ängelholm inför 7 885 åskådare i Tele2 Arena.

 

En av årets 13 deltagare är IFK Göteborgs nye säkerhetschef Mike Sahlénius, som officiellt började sitt nya arbete i Änglarnas tjänst nu i månadsskiftet, 1 mars, men som funnits med i bakgrunden sedan det i december 2013 blev klart med övergången från Ulricehamns kommun, där han varit kommunens säkerhetssamordnare.

 

Säkerhetsarbete har alltid legat Mike Sahlénius nära. Han har ägnat i stort sett hela sitt vuxna liv åt detta. 1998 utbildade han sig till personskyddsväktare, 2005 startade han ett eget företag i branschen, 2009 var han med och planerade säkerheten under ministermötena i Göteborg och i december 2012 kom han till Ulricehamns kommun där han stannade tills IFK Göteborg nu valde just honom av de drygt 80 som sökte jobbet. Mike Sahlénius var ett välbekant ansikte för Blåvitts spelare då han arbetat med klubbens spelarskydd sedan 2008.

 

I Blåvitt ansvarar Mike Sahlénius för en organisation med ungefär 40 ordningsvakter och ett 60-tal matchvärdar, totalt ungefär 100 personer.

 

Mike Sahlenius tycker att de två veckorna på Bosön varit givande men han betonar också två positiva bieffekter:

– För det första: de spontana reflektionerna som kommer i samband med de vettiga diskussionerna efter föreläsningarna. Det är ju lätt att sätta upp en regel men här kunde man också belysa problematiken med erfarenheter ur verkliga livet.

– För det andra: det som sker i pauserna. Fikasnacket. Då vädras de gemensamma frågorna också – men kanske på ett annat sätt.

När detta skrivs har IFK Göteborg spelat sex träningsmatcher. Mike Sahlénius har varit på tre: Ålborg 1–3 hemma på Valhalla, Öster 0­–1 i Tipshallen i Växjö och 2–0 i mot IFK Värnamo hemma i Svenska Cupen.

Ytterligare två cupmatcher återstår innan det är dags för Allsvenskan.

Premiärmatch för IFK Göteborg borta mot AIK måndag 31 mars och hemmapremiär mot Malmö FF måndagen därpå.

– En rivstart även i det här avseendet, ler Mike Sahlénius, den nye säkerhetschefen.

 

Text: Lasse Sandlin, Kraftfull Kommunikation / Foto: ifkgoteborg.se