I stort sett alla spelare i den svenska truppen till U21-EM har sin bakgrund från Tipselitprojektet. 20 av 23 spelare har fått sin utbildning i klubbar som ingår i nätverket.
–  Det är i Tipselit allt börjar. Det är här första steget till kvalificerad utbildning tas, säger Håkan Ericson till Svenska Spel.

Den svenska talangutvecklingen Tipselit, är ett samarbete mellan Svensk Elitfotboll och Svenska Spel och innebär att de medverkande 59 klubbarna i Tipselit varje år får ett bidrag från Svenska Spel, som möjliggör att de kan heltidsanställa ungdomstränare. På sikt gör det att ungdomsspelarna får bättre och mer kvalitativ träning.

– Spelarna får i ung ålder tid med en välutbildad tränare och får se hur det funkar. Det gynnar både spelare och tränare. Det är en dörröppnare, menar Håkan Ericson.

Ungefär 70 procent av alla spelare i Allsvenskan och Superettan har på något sätt utbildats inom verksamheten ­– och bland landslagen har de flesta spelarna gått genom Tipselit.
– För mig har Tipselit haft en enorm betydelse för min utveckling och det var där jag fick min utbildning. Tack var akademin kunde jag stanna i Sverige i mellan 15 och 18 års ålder, en tid som är avgörande när det kommer till talangutveckling, säger mittfältaren Simon Tibbling.

Svenska Spels VD Lennart Käll är mer än nöjd över utfallet av Tipselit och önskar Sverige lycka till i U21-EM.
– Att så många spelare har gått genom Tipselit är ett kvitto på att vår långsiktiga satsning på talangutveckling burit frukt. Som engagerad partner till svensk fotboll kommer vi att fortsätta jobba med utvecklingen, såväl på bredd- som elitnivå, säger Lennart Käll, VD Svenska Spel.

 

U21-truppen inför EM i Polen

Målvakter Nuvarande klubb Tipselitklubb
Tim Erlandsson AFC Eskilstuna Halmstad
Anton Cajtoft Jönköpings Södra Jönköpings Södra
Pontus Dahlberg IFK Göteborg IFK Göteborg
Försvarare
Linus Wahlqvist IFK Norrköping IFK Norrköping
Jacob Une Larsson Djurgården BP
Joakim Nilsson Elfsborg GIF Sundsvall
Adam Lundqvist Elfsborg Elfsborg
Isak Ssewankambo Molde
Filip Dagerstål IFK Norrköping IFK Norrköping
Franz Brorsson Malmö Malmö
Egzon Binaku BK Häcken BK Häcken
Mittfältare/anfallare
Simon Tibbling Groningen BP/Djurgården
Alexander Fransson Basel IFK Norrköping
Kristoffer Olsson AIK IFK Norrköping
Muamer Tankovic AZ Alkmaar IFK Norrköping
Carlos Strandberg KVC Westerlo BK Häcken
Gustav Engvall Djurgården IFK Göteborg
Melker Halberg Kalmar Kalmar
Kerim Mrabti Djurgården
Pawel Cibicki Malmö Malmö
Niclas Eliasson IFK Norrköping Falkenberg
Joel Asoro Sunderland BP
Amin Affane AIK

 

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se