När strategirådet för samarbetet mellan Svensk Elitfotboll och Arbetsförmedlingen träffades för första gången i januari så sattes ett mål om att fem klubbar under 2018 skulle ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling. Nu dryga halvåret senare är målet redan uppfyllt, och mycket talar för att ännu fler klubbar inom kort har hoppat på tåget.

– Detta är fantastiskt. Det lägger grunden till att klubbarna nu kan komma igång och jobba operativt med sina lokala överenskommelser, säger Karin Heri, Nationell samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll ingick i slutet av 2017 i en nationell överenskommelse med Arbetsförmedlingen där syftet är att skapa sysselsättning till personer i utanförskap. Som förlaga finns Malmö FF:s Karriärakademin och IF Elfsborgs Jobb Tillsammans som båda är projekt som lyckats nå personer långt utanför arbetsmarknaden. Ursprungsmålet var att få fem SEF-klubbar att ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling.

Hela 23 av 32 SEF-klubbar visade initialt intresse av och i våras blev GIF Sundsvall den första klubben att göra det. Efter det så har Östers IF, IK Sirius, Jönköpings Södra IF och Hammarby IF hoppat på tåget och målet är uppfyllt efter drygt ett halvårs arbete.

Karin Heri, som jobbar med bland annat Karriärakademin i Malmö FF, och som sedan årsskiftet är anställd som Nationell Samordnare Sysselsättning på Svensk Elitfotboll, är den som har rest runt bland klubbarna och informerat om projektet.

– Det har varit ett mycket större intresse än vad jag hade vågat hoppas på. Det har varit otroligt intressant att sitta ner med klubbarna och med utgångspunkt i deras engagemang hjälpa till att ta fram överenskommelser som löser lokala utmaningar. Då jag lagt mig vinn vid att tillsammans med klubb och AF jobba utifrån klubbens engagemang och de utmaningar som finns i närområdet så har det inte varit svårt att hitta rätt, säger Karin och fortsätter.

– Det har varit en process att få klubbarna och Arbetsförmedlingarna att förstå varandras spelregler, vilket är helt naturligt i nya samarbeten. Vi har på kort tid lärt oss mycket om varandra och jag är övertygad om att detta grundar för ett långsiktigt arbete. Vi har börjat bygga upp en kunskapsbank som kommer vara otroligt viktig i det fortsatta arbetet. Det finns en otrolig potential i att samlas kring en gemensam utmaning och fantastiskt att så många faktiskt ställer upp och generöst delar med sig av sina erfarenheter till varandra.

Även om målet för 2018 redan nu är uppfyllt så finns det ingen anledning att luta sig tillbaka, tvärtom så väntas ännu fler klubbar att inom kort ingå i lokala överenskommelser med sin Arbetsförmedling.

– Nu är det viktigt att klubbarna kommer igång operativt, att de börjar göra saker tillsammans med Arbetsförmedlingen så vi ser konkreta resultat. Jag kommer stötta både klubbar och AF men det är viktigt att ägarskapet för insatserna finns lokalt. Jag kommer fortsätta arbetet med de klubbar som fortfarande är i ett tidigt skede och hjälpa till i deras processer med AF.  Dessutom blir det viktigt att hjälpa klubbarna att synliggöra och dokumentera allt bra som händer. Jag kommer fortsätta att besöka klubbarna men även stötta via Skype och telefon.

– Jag tror vi kan få se två-tre lokala överenskommelser till innan året är slut, säger Karin Heri.