Elitfotbollens huvudpartner Unibet har under året skänkt totalt 240 000 kronor till vinnarna av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan. Spelarna och tränarna har i sin tur skänkt pengarna till olika samhällsengagemang som deras klubbar driver eller är inblandade i.

– Månadens spelare och tränare är inte bara ett prestigefyllt pris, det gör även skillnad i de samhällsprojekt som får vinstpengarna. Att vi på Unibet kan vara med och årligen skänka 240 000 kronor extra till klubbarnas olika engagemang som de jobbar med känns såklart jättebra. Sedan är ju priset i sig en fin utmärkelse för de spelare och tränare som vinner, speciellt då supportrarna är med och röstar. I år har rösterna från supportrarna ökat med drygt 20 procent från förra året, säger Ander Falk, sponsorchef på Unibet.

Varje månad skänker elitfotbollens huvudpartner Unibet 10 000 kronor vardera till vinnarna av Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan. Vinstpengarna är öronmärkta för att skänkas vidare till ett samhällsengagemang som klubben på ett eller annat sätt är inblandade i.

Priserna har delats ut vid sex tillfällen under säsongen vilket innebär att Unibet, tillsammans med vinnarna, bidragit med totalt 240 000 kronor till några av elitfotbollens samhällsengagemang.

Nedan följer en sammanställning av säsongens vinnare och deras utvalda samhällsengagemang.

April
Månadens spelare i Allsvenskan, Isaac Kiese Thelin, Malmö FF:
Kiese Thelin valde att skänka sina pengar till Malmö FF Foundation. Ett välgörenhetsprojekt med fokus på psykisk hälsa kopplat till bättre beteende och förebyggande av näthat, samt till sport och fysisk hälsa för alla.

Månadens tränare i Allsvenskan, Henrik Rydström, Malmö FF:
Även Henrik Rydström donerade sina vinstpengar till Malmö FF Foundation.

Månadens spelare i Superettan, Julius Lindberg, GAIS:
Lindberg gav sina vinstpengar på 10 000 kronor till GAIS egna samhällsengagemang Gårdstensfotbollen. Ett initiativ som aktiverar barn i åldrarna 6–12 i lättsam fotbollsträning för att skapa en känsla av tillhörighet och för att förebygga risker såsom utanförskap och kriminalitet.

Månadens tränare i Superettan, Magnus Powell, Östersunds FK:
Powell skänkte sina pengar till ÖFK:s spontanfotboll. Syftet med spontanfotbollen är att skapa en plats där barn och ungdomar rör på sig och har roligt tillsammans under ordnade former.

Maj
Månadens spelare i Allsvenskan, Jacob Ondrejka, IF Elfsborg:
Jacob Ondrejka valde att skänka sina vinstpengar till Stiftelsen Hedra Klas Ingesson, som i första hand ska stödja, stimulera och belöna intressen som utvecklar IF Elfsborg i Klas Ingessons anda. Detta kan röra sig om stöd till arbete med viktiga värderingar kring idrotten, främjandet av en positiv supporterkultur samt stöd till funktionshindrade barn, med mera.

Månadens tränare i Allsvenskan, Jimmy Tehlin, IF Elfsborg:
Även Månadens tränare i Allsvenskan i maj, Jimmy Thelin, valde att skänka sina vinstpengar till Stiftelsen Hedra Klas Ingesson.

Månadens spelare i Superettan, Lucas Hedlund, Utsiktens BK:
Hedlund skänkte sina vinstpengar för Månadens spelare i Superettan till Utsiktens BK:s ungdomssektion och samarbetet med Näsets BK. Ett samarbete som bidrar till att göra fotbollen tillgänglig för alla, även de som inte har råd att betala medlems- och träningsavgifter.

Månadens tränare i Superettan, Bosko Orovic, Utsiktens BK:
Även Bosko Orovic skänker sina pengar till Utsiktens samarbete med Näsets IK:

– Vi har ett samarbete mellan Näsets SK och Utsikten. De här killarna som kommer till ungdomslagen och inte har råd att betala medlemsavgifter och träningsavgifter, jag skulle vilja hjälpa dem. Jag vill gärna gynna de som inte har råd. Det hade värmt om hjärtat, sade Bosko Orovic.

Juli
Månadens spelare i Allsvenskan, Jeppe Okkels, IF Elfsborg:

Juli månads vinnare av Månadens spelare i Allsvenskan, Jeppe Okkels, valde att skänka sina pengar till Stiftelsen Hedra Klas Ingesson.

Månadens tränare i Allsvenskan, Jimmy Thelin, IF Elfsborg:
Jimmy Thelin vann priset som Månadens tränare i Allsvenskan för andra raka gången, och precis som i maj valde Elfsborgstränaren att skänka pengarna till Stiftelsen Hedra Klas Ingesson.

Månadens spelare i Superettan, Anton Fagerström, Västerås SK:
Anton Fagerström skänkte sina pengar till samhällsengagemanget Junos Kamp. Junos Kamp är en organisation som hjälper och stöttar familjer med svårt sjuka barn.

Månadens tränare i Superettan, Kalle Karlsson, Västerås SK:
Karlsson valde att skänka sina pengar till VSK Gåfotboll.

– Våra pensionärer hade det tufft under pandemin och jag känner ibland att de kan bli lite bortglömda i samhällsdebatten när många munnar ska mättas. Gåfotbollen är ett utmärkt sätt att både motionera och socialisera. Jag är glad över att vi i VSK, likt andra klubbar, har startat detta projekt och jag hoppas att aktiviteten kan få fler deltagare och växa framöver, sade Kalle Karlsson.

Augusti
Månadens spelare i Allsvenskan, Arnor Traustason, IFK Norrköping:
Traustason gav sina vinstpengar från Unibet till IFK Norrköpings samhällskoncept Fotbollsfamiljen. Ett initiativ där klubben samarbetar med föreningar i hela Östergötland för att skapa bättre förutsättningar för barn och ungdomar.

Månadens tränare i Allsvenskan, Jens Askou, IFK Göteborg:
Jens Askou valde att skänka sina vinstpengar till IFK Göteborg i samhället som finns till för att bryta barriärer för att öka känslan av delaktighet, trygghet och förbättra hälsan för stadens invånare.

Månadens spelare i Superettan, Alexander Ahl Holmström, GAIS:
Ahl Holmström valde, i egenskap av Månadens spelare i Superettan, att skänka sina vinstpengar från Unibet till Hjärtuppropet.

Månadens tränare i Superettan, Fredrik Holmberg, GAIS:
GAIS-tränaren Fredrik Holmberg valde att skänka sina pengar till GAIS flickfotboll.

– För att GAIS ska kunna ta ytterligare steg i att erbjuda fotbollsträning med hög kvalitet för flickor, och på lika villkor som för pojkarna, sade Holmberg.

September
Månadens spelare i Allsvenskan, Arbnor Muçolli, IFK Göteborg:
Arbnor Muçolli valde att skänka sina vinstpengar för Månadens spelare i september till IFK Göteborg i samhället.

Månadens tränare i Allsvenskan, Jens Askou, IFK Göteborg:
Även Jens Askou, som alltså vann pris som Månadens tränare både i augusti och september, valde att även denna gång skänka Unibets prispengar till IFK Göteborg i samhället.

Månadens spelare i Superettan, Kalle Holmberg, Örebro SK:
Örebro SK:s anfallare Kalle Holmberg skänkte sina pengar till Change the game with us. Ett gemensamt samhällsprojekt mellan flera föreningar i Örebro med syftet att proaktivt arbeta med ungdomars psykiska välmående.

Månadens tränare i Superettan, Fredrik Holmberg, GAIS:
Fredrik Holmberg, vinnare av Månadens tränare i Superettan för andra raka gången, valde denna gång att skänka sina vinstpengar till GAIS i Biskopsgården, ett projekt för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga i utanförskapsområden genom gratis fotbollsträningar varje vecka.

Oktober
Månadens spelare i Allsvenskan, Sebastian Nanasi, Malmö FF:
Precis som tidigare Malmö FF-vinnare valde Sebastian Nanasi att skänka sina vinstpengar till Malmö FF Foundations arbete för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga.

Månadens tränare i Allsvenskan, Kim Hellberg, IFK Värnamo:
Kim Hellberg, Månadens tränare i Allsvenskan i oktober, valde att skänka sina vinstpengar från Unibet till nattfotbollen i Värnamo. Ett projekt som bidrar till att klubben kan bedriva spontanfotboll för ungdomar under fredagskvällar i en trygg och säker miljö.

Månadens spelare i Superettan, Jabir Abdihakim Ali, Västerås SK:
Västerås SK:s anfallare Jabir Abdihakim Ali skänkte sina vinstpengar till Upprustningen. Ett initiativ i klubbens regi som finns till för att stötta barn och unga i deras idrottande.

Månadens tränare i Superettan, Kalle Karlsson, Västerås SK:
Kalle Karlsson vann priset som Månadens tränare i Superettan för andra gången under säsongen och valde, liksom Abdihakim Ali, att skänka pengarna till Västerås SK:s Upprustningen.

Fakta Månadens Spelare/Tränare:
Månadens spelare och Månadens tränare i Allsvenskan och Superettan utses av Svensk Elitfotboll i samarbete med Unibet. Priset går till den spelare och tränare som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden. 

Varje vinnare får 10 000 kronor vardera från elitfotbollens huvudsponsor Unibet att skänka till ett samhällsengagemang klubben.

Månadens Spelare och Månadens Tränare utses sex gånger per liga under 2023. I juryn sitter samtliga 16 lagkaptener eller huvudtränare, beroende på pris, samt sportjournalister från riksmedia och från lokalmedia i de samhällen där Allsvenskan eller Superettan spelas.

Juryn röstar varje månad fram tre finalister till utmärkelsen. Därefter får supportrar möjlighet att rösta fram vilken av de tre finalisterna som de anser ska vinna. En totalsumma räknas sedan samman, där media, tränare och lagkaptener står för två tredjedelar, supportrarnas röster står för en tredjedel, och en vinnare utses.