Sommarens SEF Trophy börjar ta form. I sommar gör 32 svenska P15-lag upp i SEF Trophy som spelas i Alingsås i samband med Gothia Cup. Precis som tidigare år är turneringens huvudsyfte att ge så god matchning som möjligt åt de deltagande klubbarna.

Svensk Elitfotboll och dess nätverk Tipselit står som arrangörer av turneringen men tävlingen genomförs i samarbete med Gothia Cup i Göteborg och deras organisation samt den lokala arrangören Alingsås IF.

SEF Trophy arrangeras för tredje året och riktar sig till spelare födda 2004 eller senare. Premiäråret 2017 vann Hammarby IF medan AIK stod som vinnare 2018.

32 svenska klubbar deltar i sommar och i stort sett alla kommer från Tipselitnätverket. Turneringen spelas vecka 29 (15-20 juli) parallellt med Gothia Cupveckan i Göteborg och spelplats är gräs och konstgräsplaner i Alingsås. Gruppspelet spelas mellan måndag 15 juli och onsdag 17 juli och det följs av ett A- respektive B-slutspel torsdag och fredag 18-19 juli. Finalen spelas lördag 20 juli på SKF Arena, Heden i Göteborg. Gruppindelning görs under våren.

Regelverket är det samma som i Gothia Cup med undantaget att det INTE är tillåtet med överåriga spelare.

Deltagande klubbar – SEF Trophy 2019:

Halmstads BK IF Brommapojkarna
Landskrona BoIS Västerås SK Fotboll
Östersunds FK LB07
GIF Sundsvall Djurgården IF FF
Kalmar FF Helsingborgs IF
Norrby IF Sollentuna FK
AFC Eskilstuna Dalkurd FF
Östers IF Qviding FIF
IK Sirius FK IF Elfsborg
Örebro SK Varbergs BoIS FC
FK Karlskrona Falkenbergs FF
Trelleborgs FF IFK Göteborg
IFK Norrköping Örgryte IS
Jönköpings Södra IF BK Häcken
IFK Värnamo AIK
Vasalunds IF Karlslunds IF HFK

Fakta SEF Trophy:
I P15-klassen SEF Trophy ingår 32 lag, alla svenska akademier. Turneringen spelas i Alingsås parallellt med Gothia Cup. Lagen delas in i fyrlagsgrupper där de bästa går vidare till A-slutspel.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se