Myndigheternas förändrade restriktioner gör att klubbarna i Allsvenskan och Superettan tillåts att släppa in upp till 500 personer i publik på läktarna igen. Först ut var GIF Sundsvall som på tisdagskvällen tog sig an Jönköpings Södra IF i Superettan.
– Välkomna hem! Så kom då dagen då vi börjar återtåget. Dagen då vi ser hoppet återvända och familjen återvända till arenan, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Det var en välkommen syn att åter få uppleva publik på elitfotbollsarenan. GIF Sundsvalls 500 åskådare följs i helgen upp av en full omgång i Superettan där samtliga arrangerande klubbar har samma möjlighet att välkomna publiken tillbaka.

Arrangemanget i Sundsvall beskrivs i media som en publikfest.
– Det här är ett viktigt och hoppfullt steg för oss. Pandemins järngrepp har lättat något. Vi tar ett steg i taget och hoppas snart kunna få välkomna ännu fler tillbaka till arenorna, säger Mats Enquist.

Går smittläget i Sverige åt rätt håll så kan det bli möjligt att spela inför 3000 åskådare den 1 juli, lagom till att Allsvenskan startar upp igen. I en tredje nivå, eventuellt från september, kan det om smittan fortsätter att sjunka bli aktuellt att slopa begränsningarna helt.

Svensk Elitfotboll har sedan tidigare tagit fram egna protokoll för genomförande av match som klubbarna jobbar efter. I dessa protokoll finns strikta förhållningsregler för hur klubbarna ska bete sig och agera för att arrangemanget ska vara så säkert som möjligt. Det finns även riktlinjer för hur klubbarna ska välkomna publiken tillbaka genom att jobba med handsprit och speciellt utbildade publikvärdar som ser till att det inte blir köbildningar och trängsel.

Matchen slutade med seger med 2-1 för Jönköpings Södra IF.