De tre stora Stockholmsklubbarna i Allsvenskan jobbar gemensamt tillsammans med IQ och STAD för att få bort fyllan från arenorna.
– En eller två öl är inga bekymmer men kraftigt berusade blir inte insläppta, säger AIK Fotbolls vd Mikael Ahlerup, till Aftonbladet.

Projektet Fotboll utan fylla har pågått sedan 2015 när man gjorde en undersökning som visade att hälften av alla som går på fotboll i Stockholm har druckit alkohol och att 10% av arenabesökarna är kraftigt berusade, med en promillehalt runt 1.0. AIK, Djurgården och Hammarby samarbetar med Systembolagets dotterbolag IQ som jobbar för ett samhälle med ett smartare förhållningssätt till alkohol och med organisationen STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem) under projektnamnet Fotboll utan fylla för att minska både alkoholkonsumtion och våld i samband med fotboll.

Klubbarna har inget emot att åskådarna dricker alkohol. Det är den kraftiga berusningen som man vill ha bort och tanken är att stoppa kraftigt berusade människor vid arenainsläppet.Klubbarna betonar också att kraftigt berusade människor finns i alla sektioner av arenan.

– Vi kan se kraftigt berusade människor på alla våra sektioner, inklusive hospitality. Om du eller jag går på bio, teater eller på vilken restaurang som helst vet vi att en eller två öl självklart inte är några bekymmer. Men man ska inte komma kraftigt berusad, säger Ahlerup.

Både AIK och Djurgården spelar hemma i den första omgången av Allsvenskan. Hammarby har sin hemmapremiär mot Kalmar i den andra omgången.

Se inslag om Fotboll utan fylla i TV4:s Nyhetsmorgon här

Läs mer om Fotboll utan fylla här