AIK:s sejour i UEFA Youth League blev kortvarig. Rosenborg blev för svårt på Skytteholm och vann med 3-1.
– De får två slarviga mål i början och vi hamnar i ett läge som vi inte kan ta oss ur, säger AIK:s lagkapten och målskytt Christos Gravius. 

Rosenborg rivstartade matchen mot AIK och gjorde både 1-0 och 2-0 genom Erlien Vegard innan AIK vaknade. I det läget behövde Solnalaget göra tre mål för att gå vidare i UEFA Youth League. En straff efter 20 spelade minuter jämnade ut siffrorna och AIK tryckte på för mer.

– Vi gör en bättre match här, vi kommer ut bättre, vågar hålla i bollen och går framåt på ett annat sätt, säger Gravius som själv tryckte in straffen som innebar 2-1.

Norrmännen skulle dock visa sig bli för svåra. Rosenborg hade bud på både ett och två mål i inledningen av den andra halvleken innan AIK vaknade och kunde flytta upp spelet.
– Rosenborg är duktiga, de är tekniska och har bra passningsspel, konstaterar Gravius.

På övertid gör Rosenborgs Erlien Vegard sitt tredje mål för kvällen och fastställer slutresultatet, och det totala resultatet, till 3-1 för Rosenborg. Christos Gravius konstaterar att AIK ville längre i turneringen men nu är utslaget ur UEFA Youth League.
– Det har varit en otrolig upplevelse. Det är inte många som säger att de spelat i Champions League, det är stort. Men nu ser vi fram emot Allsvenskan, det är fyra matcher kvar och det kommer bli spännande.

Matchfakta UEFA Youth League match 2:2:
AIK – Rosenborg 1-3 (Totalt 1-3).

0-1 Erlien Vegard, min.7
0-2 Erlien Vegard, min.17
1-2 Christos Gravius, min.21 (straff)
1-3 Erlien Vegard, min.91

AIK:s lag:
Gustav Nyberg;
Kevin Jakobsson (Jimmi Brewitz, min.68), Alexander Snäcke, Kevin Yildiz Edlund, Morgan Fehrling (Claus Royo, min.68);
Melker Antonsson (Aziz Ada, min.79), William Jan, Nicolaus Elfström, Christos Gravius, Nebiyou Perry;
Alan Naib

Fakta UEFA Youth League:
64 lag deltar i turneringen. 32 lag i Champions League Path dit U19-lagen kvalificerar sig tack vare att klubben A-lag kvalificerar sig till Champions League, och 32 lag i Domestic Champions Path, dit man kvalificerar sig genom att vinna den inhemska U17-serien föregående säsong.

I Champions League Path spelar lagen parallellt med den ordinarie Champions League medan lagen i Domestic Champions Path spelar som en cup där lagen möts i dubbelmöten.

De båda olika delarna av UEFA Youth League slås ihop från och med åttondelsfinalerna och spelas sedan som ett vanligt slutspel.

Chelsea är regerande mästare efter seger i finalen mot PSG.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se