Akademicheferna för de 60 Tipselitklubbarna kommer i höst att vidareutbildas i bland annat hur man organiserar en bra miljö för talangutveckling. Projektledare för utbildningen är den före detta landslagscoachen i tennis, Carl-Axel Hageskog.
– En av de fyra viktigaste grundpelarna för att nå framgång är just utbildning av ledare och tränare, säger en förväntansfull Hageskog.
Utbildningen som är framarbetad av Akademicheferna själva och deras arbetsgrupp genomförs i samarbete med Linnéuniversitetet där Calle Hageskog är professor i Idrottens ledarskap. Hageskog är en av totalt sex personer från universitetet med olika kompetensområden, och kommer att vara den som får uppdraget att vara sammanhållande och kursansvarig samt bidra med en del i utbildningen.
– Efter diskussioner med en grupp i Svensk Elitfotboll och deras uppdrag från Akademichefer i landet har vi tillsammans försökt hitta viktiga delar i chefskapet i en fotbollsakademi. Det gäller att ha kunskaper om barn och ungdomars utveckling, att kunna leda och planera verksamheten utifrån de förutsättningar som finns, att kunna bidra med att organisera till en god miljö för talangutveckling, att ha kompetensen att skapa ett gott arbetsklimat vilket bland annat kräver god kommunikationsförmåga samt att kunna driva förändringsarbete.
Hageskog säger att det finns fyra fundament på vilka framgången vilar och att utbildning är en av dessa.
– Tittar vi internationellt på utveckling av elitidrott så är en av de fyra viktigaste grundpelarna för att nå framgång just utbildning av ledare och tränare. De andra är bra faciliteter som ger utövare och tränare tillgång till att träna (tillgänglighet), forskning och utveckling samt nationellt finansiellt stöd till verksamheter.
Akademichefernas utbildning pågår endast vid tre tillfällen under hösten och Hageskog menar att det kommer bli svårt att hinna med allting, men att det finns goda förutsättningar till vidareutbildning.
– Att uppnå allt detta genom en mycket kort grundutbildning som detta är inte möjligt. Däremot är detta en bra grund för att med ytterligare utbildning och fortbildningsinsatser för den intresserade bygga en förstklassig fotbollsakademi. Eftersom jag dagligen jobbar med utbildning så ser jag nödvändigheten av livslångt lärande. Den ena utbildningen leder till nästa steg och mer utbildning för att hänga med i utvecklingen internationellt. Idrotternas strävan att utvecklas och bli bättre gäller alla delar i verksamheterna.
Det första utbildningstillfället är den 23-24 augusti för de sydliga akademierna och den 25-26 augusti för de nordliga. Mellan varje tillfälle har deltagarna hemuppgifter. Utbildningen avslutas sedan i december.
Utbildning Akademichefer hösten 2016:
Grundutbildning dag 1 och 2
23-24 augusti Jönköping för Akademichefer grupp syd.
25-26 augusti i Stockholm för Akademichefer grupp nord.
Grundutbildning dag 3
7 december för grupp syd
9 december för grupp nord
Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.
Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.
Läs mer på tipselit.se