Elfsborgs förlust mot Real Madrid betyder att båda de svenska lagen i årets UEFA Youth League är utslagna. Svenska Fotbollförbundets Riksinstruktör Hans Wildow fanns på plats på Borås Arena tillsammans med en Tipselitgrupp för att studera Elfsborgs erfarenheter av Europaspel för ungdomar.

 – Det är bara Elfsborg och Malmö som har spelat på den här nivån i den här turneringen. Vi behöver veta vad man kan tänka på och vad man kan lära av varandra, säger Hans Wildow.

Hans Wildow såg Elfsborg – Real Madrid tillsammans med nio akademitränare från västra och södra Sverige. Allting föregicks av några timmars erfarenhetsutbyte mellan de deltagande klubbarna, och främst vad man kan lära av Elfsborgs framgångar för ungdomar.
– Den här gången handlade träffen om de internationella erfarenheter som Elfsborgs U19 dragit på sig. Vad som krävs för att spela i Europa på ungdomsnivå och hur det fungerar. Elfsborgs tränare Jesper Bengtsson berättade i 45 minuter om hur de laddat upp, matchat och vad de lärt sig av detta.

Hela systemet bygger på att klubbarna och deras tränare är delaktiga och vill utbyta erfarenheter mellan varandra. Akademiträffar över klubbgränserna har tidigare pågått i flertalet år, främst är det Göteborgsregionen som har jobbat på det här sättet, men nu organiseras träffar också av förbundet och Svensk Elitfotboll  inom ramen för Tipselit där alla elitklubbars (Allsvenskan och Superettan) akademier ingår.
– Vi hade en samling för regionen. Jag och de övriga riksinstruktörerna Roland Nilsson, Magnus Wikman och Tomas Turesson har delat upp elitklubbarnas jämt geografiskt mellan oss. Vi träffas några gånger per år och utbyter erfarenheter och lär oss av varandra. Det är ungefär den typen av träffar. Tränarna lär känna varandra på ett annat sätt, man tar med sig erfarenheter från varandra och skapar nätverk.

Fick höra vad Elfsborg lärt sig av sina resor
En av de deltagande föreningarna var Ljungskile och deras akademitränare William Lundin var väldig nöjd med träffen.
– Det var väldigt bra. Dels för att se hur Elfsborg jobbar och deras tankar runt matchen mot Real Madrid, men också andra erfarenheter från Europaspelet. Dels också för att träffa andra akademitränare i detta forum, utanför matcher. Man jobbar ofta hårt i sin egen verksamhet och träffar sällan andra tränare i likande situation. I detta forum får man tid att utbyta erfarenheter.

Som ett konkret exempel för vad man kan lära sig av träffen berättar William Lundin om Jesper Bengtssons föredrag.
– Vi fick höra vad Elfsborg lärde sig av att åka till Serbien och Island för att spela match tidigare i turneringen. Jesper sa att han märkte skillnad på spelarna mellan matcherna och resorna i turneringen, att de blev mer fokuserade ju mer de spelade. Då pratade vi efteråt hur vi kunde få våra egna spelare att vara lika fokuserade i varje match. AIK som ska ut i Europa med sitt U19-lag nästa år kan absolut lära sig något av detta.

Det blev till sist utträde ur UEFA Youth League för Elfsborg men William tycker att boråsarna stod upp bra.
– Det var intressant att höra Jespers upplägg inför match. Spelarna följde det bra i 60-70 minuter men orkade inte hela vägen ut. Det var en nyttig erfarenhet för dem.

Nästa säsong av UEFA Youth League drar igång efter sommaren och AIK representerar Sverige i turneringen som regerande U17-mästare. Då i Domestic Champions Path. Skulle IFK Norrköpings A-trupp kvalificera sig för Champions Leagues gruppspel så går Norrköpings U19 också in i turneringen, men då i Champions League Path.

Läs mer om UEFA Youth League här.

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån