Det första mötestillfället med European Leagues nya ledarskapsprogram ELEVATE genomfördes i Nyon i Schweiz. På agendan fanns erfarenhetsutbyte mellan de olika ligorna i Europa samt diskussion om aktuella frågor inom fotbollen.
– Det var fantastiskt fina inledande dagar, där vi skapat ett kontaktnät som vi kommer ha stor nytta av framöver. Jag åker hem full av inspiration, säger Robert Johansson, Kommunikationschef på Svensk Elitfotboll och Sveriges representant på ELEVATE.

I Nyon, mitt emellan Geneve och Lausanne i Schweiz, ägnades de tre första dagarna av ELEVATE åt att lära känna deltagarna och deras ligor samt till studiebesök och gästföreläsningar. Aktuella ämnen som de ökande el- och matvarupriserna, och annat i samhället som påverkar fotbollen, diskuterades ur de olika ligaperspektiven. Den första kvällen avslutades med en gästföreläsning av den schweiziska hockeyligan och mötet mellan Fribourg-Gottéron och SC Rapperswill-Jona Lakers i Swiss Hockey League.

– Programmet har som mål att ge deltagarna de verktyg, färdigheter och kunskaper som krävs för att arbeta på de högsta nivåerna i en fotbollsliga. Den har utformats specifikt utifrån perspektivet att leda en liga och för ledare och chefer som vill förstå de nuvarande och framtida trenderna som påverkar den professionella fotbollsindustrin och bredda sitt personliga professionella nätverk, säger Chris Gerstle, Head of Business Development & Knowledge Centre på European Leagues och ansvarig för ELEVATE.

– Jag gillar att vi fick uppleva något annat än fotboll. Ett hockeyarrangemang är både likt och olikt vår produkt men organisationens sätt att arbeta på är i stort sett detsamma. Det kan finnas saker att lära av på en hel del saker utanför planen, menar Robert Johansson.

ELEVATE genomförs vid totalt sju tillfällen. Totalt fyra fysiska träffar genomförs runt om i Europa mellan september 2022 och mars 2023, samt tre digitala träffar. Totalt medverkar 21 personer från lika många europeiska ligor i denna den första ELEVATE. I deltagarlistan till ELEVATE återfinns allt från generalsekretare till kommunikationschefer till marknadschefer i ligorna i Europa. Utbildningen handlar mycket om erfarenhetsutbyte mellan de olika länderna och ligorna.

Dag två spenderade deltagarna på UEFA:s högkvarter, där UEFA pratade om tävlingsbalans, nationellt och internationellt, samt bland annat om supportersamverkan. På eftermiddagen berättade den schweiziska fotbollsligan om sitt arbete under en session på European Leagues huvudkontor.

– Det är intressant att se hur många ligor ute i Europa som har, eller funderar på att ändra sitt eget ligaformat. Exempelvis genom att minska eller utöka antalet klubbar i ligan, eller att införa fortsättningsserier eller slutspel. Sverige är inte inne i någon sådan fas men det är bra att få andra perspektiv även om man samtidigt är skeptiskt på att samma sak skulle fungera i Allsvenskan eller Superettan, anser Robert Johansson.

Den sista och avslutande dagen ägnades åt en workshop gällande biljettförsäljning, datainsamling och personlig kommunikation.

– Varje liga fick presentera sina prioriterade arbetsområden och hur dessa har nytta för sina medlemsklubbar. Vi tittade också in i framtiden och siade om hur vi skulle kunna fortsätta höja fotbollsupplevelsen vid sidan av planen genom att dra nytta av den tekniska utvecklingen, utan att det för den delen förstör kärnprodukten fotboll. Jag ser fram emot kommande träffar med nätverket. Det kommer bli riktigt bra det här, avslutar Robert Johansson.

– Jag var väldigt exalterad över att få delta på den första versionen av ELEVATE och hade höga förväntningar. Dessa höga förväntningar överträffades av European Leagues utmärkta organisation. Vi lyssnade på flera intressanta gästföreläsare och fick göra utflykter till intressanta ställen. Alla kollegor från Europa har redan gjort att jag ser fram emot nästa session, säger Johannes Schmied, Club Licensing Manager på Österrikiska Bundesliga, och deltagare på ELEVATE.

Nästa mötestillfälle med ELEVATE genomförs digitalt under oktober månad. Nästa fysiska mötestillfälle med ELEVATE äger rum i Madrid i november. Då står Fan engagement på agendan.

Fakta European Leagues:
European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 36 fotbollsligor i Europa i 29 länder, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

Svenske Lars-Christer Olsson är hedersordförande i European Leagues och Svensk Elitfotbolls nuvarande generalsekreterare Mats Enquist sitter i styrelsen för European Leagues.

European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.

Deltagande högstaligor på ELEVATE:
Österrike – Österreichische Fußball/Bundesliga
Belgien – Pro League
Tjeckien – Ligov á Fotbalov á Asociace
Danmark – Divisionsforeningen
England – Premier League och English Football League
Spanien – LaLiga
Tyskland – Deutsche Fussball Liga GmbH
Italien – Lega Serie A och Lega Pro
Nederländerna – Eredivise
Nordirland – Northern Ireland Football League
Polen – Polish Professional Football League
Slovakien – Unia ligov ych klubov
Schweiz – Swiss Football League
Finland – Finnish Football League Association 
Irland – League of Ireland
Island – Íslenskur Toppfótbolti
Lettland – Futbola Virsliga
Norge – Norsk Toppfotball
Sverige – Föreningen Svensk Elitfotboll