Endast tre av 23 spelare i Erik Hamréns EM-trupp kommer från Allsvenskan, men Tipselit presterar desto bättre. Hela 21 av 23 härstammar från talangutvecklingsprojektet.
– Att majoriteten av spelarna i våra ungdomslandslag valt att utvecklas här på hemmaplan visar att våra svenska akademier håller hög internationell klass, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

De allra flesta spelarna tillhör i dag utländska klubbar men ser man på när elitsatsningen en gång började så heter klubbarna i stället IK Brage, Landskrona BoIS, Eskilstuna City, Umeå FC och exempelvis BK Häcken. Allra flest spelare med har Brommapojkarna, som fostrat fyra av EM-spelarna. Endast Martin Olsson och Viktor Nilsson Lindelöf har kommit till eliten utan Tipselit.
– Tillsammans med elitklubbar och landslag så gör vi ett bra jobb. Det finns ingen anledning att som ung talang bege sig ut i Europa för tidigt, fortsätter Stefan Lundin.

Förbundskapten Erik Hamrén instämmer i att svensk talangutveckling gör mycket rätt i dag och menar att den talangutbildning som svenska klubbar erbjuder är en nyckelfaktor för att Sverige som fotbollsnation ska utvecklas och kunna öka sin konkurrenskraft internationellt,
– Ungdomssatsningen som görs genom Tipselit är oerhört viktig för svensk elitfotbolls framtid – både på kort och lång sikt. Den landslagstrupp som presenterades är beviset på detta, säger Erik Hamrén i samtal med Svenska Spel.

En av truppens allsvenska spelare, Emir Kujovic, fostrad i Landskrona, säger att han inte vågade tro på en plats i truppen förrän Marcus Allbäck ringde och meddelade.
– Jag hoppades hela tiden men vågade inte tro på det. Jag blev så klart glad och det kommer bli svårt att smälta. Jag vill så klart spela, inget snack om saken. Det är bra spelare som jag konkurrerar med men jag tror på mig själv och kommer ta för mig.

EM i Frankrike inleds den 10 juni. Sverige spelar sin första match mot Irland i Paris den 13 juni.

Sveriges EM-trupp:

Klubb Tipselitklubb
Målvakter:
Andreas Isaksson Kasimpasa Trelleborgs FF
Robin Olsen FC Köpenhamn Limhamn/Bunkeflo
Patrik Carlgren AIK IK Brage
Försvarare:
Ludwig Augustinsson FC Köpenhamn IF Brommapojkarna
Andreas Granqvist FC Krasnodar Helsingborgs IF
Erik Johansson KAA Gent Falkenbergs FF
Pontus Jansson Torino Malmö FF
Mikael Lustig Celtic Umeå FC
Viktor Nilsson Lindelöf Benfica
Martin Olsson Norwich
Mittfältare:
Jimmy Durmas Olympiacos BK Forward
Albin Ekdal Hamburger SV IF Brommapojkarna
Emil Forsberg RB Leipzig GIF Sundsvall
Oscar Hiljemark Palermo IF Elfsborg
Kim Källström Grasshoppers BK Häcken
Sebastian Larsson Sunderland Eskilstuna City FK
Pontus Wernbloom CSKA Moskva IFK Göteborg
Erkan Zengin Trabzonspor Hammarby IF
Oscar Lewicki Malmö FF Malmö FF
Anfallare:
Zlatan Ibrahimovic PSG Malmö FF
John Guidetti Celta Vigo IF Brommapojkarna
Markus Berg Panathinaikos IFK Göteborg
Emir Kujovic IFK Norrköping Landskrona BoIS


Fakta Tipselit:

Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 738 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 233 spelar i Allsvenskan och 230 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån