Svensk Elitfotbolls och Svenska Spels utbildning i spelansvar och matchfixing har nått halvvägs. En sak som framkommit under resans gång är behovet att hjälpa den individ som har problem med spelandet.
– Alla som sitter här vet någon, kanske känner någon, som haft problem när det gäller spel, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund under besöket i Borås.
Det finns flera fall av spelare i både Superettan och Allsvenskan som kommit ut med sitt spelberoende. Magnus Haglund känner inte till om någon i de lag han haft har problem men Haglund säger att han under utbildningen blev medveten om tränarens roll i en sådan situation. I sin roll som tränare får han en annan överblick över gruppen än vad spelarna får och kan med den se om någon ligger i farozonen.
– En tränare ansvarar för att upptäcka alla sorters problematik. Spelproblem är inget man funderade på för tio år sedan. Alkohol och ätstörningar är mer konkret och lättare att upptäcka, men med extra uppmärksamhet så går det säkert att uppmärksamma spelproblem lättare. Humörsvängningar kan vara en sådan grej att kunna koppla till den här typen av problem. Man får vara extra uppmärksam.
Anders Wikström säger att det är många spelare och tränare som reflekterar över vad som sägs på utbildningen och att ett spelberoende kan leda till att idrottsutövaren hamnar i skulder hos fel personer och att det i sin tur kan leda till att man ställer upp på matchfixing. I grund och botten är dock individens välbefinnande det viktigaste för gruppen och också det som styr de positiva prestationerna på fotbollsplanen.
– Betting är en del av vardagen i idrottsklubbar. Har man en spelmissbrukare i laget så måste man göra allt man kan för att hjälpa den här personen, menar Wikström. Den insikten märker jag väldigt väl på tränarna efter att jag pratat med klubbarna.
Spelar i omklädningsrummet
Anders Wikström berättar att han själv sett en spelkultur i de flesta klubbar han spelat i och att han sett spelare lägga ett spel från sin mobiltelefon i omklädningsrummet bara minuter innan en match ska starta. För den som vill ta sig ur sitt beroende så finns det hjälp att få. Svenska Spel har ”Spelkoll” en webbsida med nyttig information för dig som spelar, är anhörig, vän eller kollega. Här kan vem som helst göra ett självtest för att se hur man ligger till i spelandet. Där finns också verktyg du kan använda för att kunna ha koll på ditt spelande. Det kan vara sunt att lyssna på sig själv och höra en gång till att det faktiskt är man själv som måste ta beslutet.
När hälften av alla klubbarna i Allsvenskan och Superettan är besökta så är det generella intrycket att samtliga deltagare har lyssnat och verkligen tagit till sig av informationen. I värsta fall är spelberoende och matchfixing en väg in i grovt organiserad brottslighet. Säg nej från början, ta avstånd.
– Klubbarna tar emot det här bättre än vad jag trodde. Jag har fått mycket feedback och den har varit jättebra. Nu är vi halvvägs vad gäller besöken men alla spelare ska ju också göra utbildningen i spelansvar som Svenska Spel tagit fram i samarbete med Svensk Elitfotboll. Många har redan gjort den men inte alla. Ingen ska i efterhand kunna säga att de inte vet vad som gäller om de skulle åka dit för exempel matchfixing.
Se mer om självtest och verktyg här
Fakta spelande:
Som spelare eller tränare i Allsvenskan och Superettan får du inte spela på dina egna matcher.
Du får heller inte spela på Stryktipstet om ditt lag finns med på kupongen.
Riksidrottsförbundet (RF) avråder dessutom från att spela på den liga man själv medverkar i.
Filmer om spelande:
Spelkollen – Spelhistorik
Spelkollen – Spelbudget
Spelkollen – Spelpaus
Spelkollen – Speltid