När den 27:e omgången summeras så står det klart att Allsvenskan lockat över två miljoner åskådare till våra arenor även den här säsongen.
– Det är den nästa högsta siffran gällande antal åskådare totalt som vi haft i Allsvenskan under modern tid, säger Ola Rydén, Liga- och Evenemangsansvarig på Svensk Elitfotboll.

Allsvenskan fortsätter att locka och entusiasmera miljontals med besökare. Totalsiffran för hela säsongen kommer troligtvis inte att nå över fjolårets rekordstora 2 392 098 besökare men det kommer inte vara långt borta. Bara det att Allsvenskan lockat fler än två miljoner åskådare två år i rad är unikt och 2015 och 2016 är just nu de två bästa åren publikmässigt i Allsvenskans historia oavsett vad årets total slutar på.
– Vi har etablerat en hög nivå och det är positivt, menar Ola Rydén.

Snittet för årets allsvenska ligger just nu på 9333 åskådare per match, att jämföra med fjolårets total på 9967. Siffror som blir svåra att hämta upp och troligen minskar totalpubliken 2016 med upp mot 10% jämfört med 2015. En förklaring till det är EM-slutspelet och OS i Rio. Under mästerskapsår viker publiksiffran av tradition nedåt och 2016 har vi haft två mästerskap att ta hänsyn till, ändå når Allsvenskan över två miljonersstrecket.

– Vi har haft ett mästerskapsår och ett OS-år i år. Historien har visat att det är tydligt att det är jobbigare att locka publik under varje mästerskapsår. Sedan finns det ett vikande intresse för arenaidrott i både Sverige och Europa, vi är inte ensamma. Trots det når vi två miljoner åskådare. En väldigt fin siffra som vi ska vara glada och stolta över. Det är en bra siffra och en bra grund att jobba vidare med.

Allra flest åskådare har Hammarby – Östersund lockat i år. 31 756 åskådare såg den matchen på plats. Totalsiffran för Allsvenskan är 2 015 954 åskådare efter 27 omgångar. Tre omgångar återstår.