Nästa år får svenska fotbollsfans sin egen motsvarighet till strategiklassikern Risk. Det svenska förlaget Fandrake kommer under 2021 att lansera SPELET OM ALLSVENSKAN, ett taktiskt och underhållande brädspel som riktar sig till alla fotbollsälskande vinnarskallar i vårt avlånga land. Spelet om Allsvenskan möjliggörs genom ett licensavtal mellan intresseorganisationen Svensk Elitfotboll och Fandrake AB.

Spelet om Allsvenskan kommer att inkludera samtliga 16 elitklubbar som kvalificerat sig för Allsvenskan 2021, och omgångarna i spelet följer verklighetens matchschema.

– Spelet om Allsvenskan är ett fartfyllt och strategiskt sällskapsspel med dig på tränarbänken. För första gången har du möjlighet att själv spela Allsvenskan runt bordet med dina vänner – och se till att resultaten och spelet går din väg. Vi utlovar spännande matcher mellan rivaliserande lag och heta känslor bland spelarna, säger Jimmy Wilhelmsson som har konstruerat spelet.

– Detta kommer att bli de svenska fotbollsfansens motsvarighet till strategiklassikern Risk. Grundreglerna är medvetet enkla, men det krävs taktik genom hela säsongen. Det gäller att spara på krafterna till de verkligt viktiga matcherna och vara kylig och beräknande när det hettar till, säger Fandrakes vd Orvar Säfström.

– Spelet om Allsvenskan breddar vår verksamhet och kommer att tillföra ännu en dimension till intresset runt vår inhemska fotboll. Det här känns väldigt spännande, vi hoppas att Spelet om Allsvenskan blir det självklara brädspelet hemma på köksborden nästa vinter, säger Calle Stjerna, varumärkeschef på Svensk Elitfotboll.

Spelet om Allsvenskan illustreras av Karl Johnsson som tillsammans med Sara Bergmark Elfgren skapat de hyllade serieromanerna om vikingakvinnan Vei. Karl Johnsson debuterade 2010 med skräckserien Mara från Ulthar och har även tecknat för Fantomen. Bilderna i Spelet om Allsvenskan har inspirerats av klassiska, svenska sportillustrationer från exempelvis Rekordmagasinet och Buster.

Korta fakta om Spelet om Allsvenskan

  • De 16 klubbarna i spelet är Malmö FF, IF Elfsborg, BK Häcken, Djurgårdens IF, Mjällby AIF, IFK Norrköping, Örebro SK, Hammarby IF, AIK, IK Sirius FK, Varbergs BoIS FC, IFK Göteborg, Östersunds FK, Halmstads BK och Degerfors IF – samt antingen Kalmar FF eller Jönköpings Södra IF (beroende på stundande kvalmatcher).
  • Spelarna väljer ett lag att kontrollera och följer exakt samma spelschema som verklighetens Allsvenska.
  • Varje omgång varar några minuter och alla matcher i omgången spelas samtidigt. Ingen behöver sitta och vänta på sin tur.
  • Lagen har olika spelstil, men är balanserade så att alla kan vinna. Allt hänger på spelarens strategi – samt en gnutta tur på rätt ställe.
  • Spelet om Allsvenskan går ut på att vinna matcher, och särskilt fokus läggs på de heta matcher då två spelaremöter varandra i så kallade rivalmöten.
  • Genom att vinna flera matcher i rad ökar lagets självförtroende. Det lag som leder kommer att känna flåset i nacken från övriga.
  • En smart tränare kan påverka resultaten genom att göra rätt byten, sätta press på sina motståndare samt utnyttja stödet från hemmapubliken. I Spelet om Allsvenskan är det alltid fullsatta läktare.
  • Inga kunskaper om fotboll krävs. Däremot bör du vara en riktig vinnarskalle.
  • Spelet är på svenska, för 2-4 spelare och släpps under hösten/vintern 2021. En Kickstarter-kampanj är planerad under våren.

För mer information om Spelet om Allsvenskan, se fandrake.com/allsvenskan.

Om Fandrake
Orvar Säfström och Jimmy Wilhelmsson på Fandrake har gjort sig kända för stora, vackra, grävande och populära presentböcker – eller coffee table books – inriktade på nördar och fans. Under 2020 lanserades en ny satsning på brädspel, vilken inleddes med en framgångsrik Kickstarter-kampanj för nyutgåvan av det klassiska ALGA-spelet Drakborgen från 1985. För mer information, se www.fandrake.com.

Illustration: Karl Johnsson