Svensk Elitfotboll har tecknat avtal med Malmöbaserade företaget Spiideo. Varje allsvensk arena kommer att utrustas med ett system som skapar en högupplöst panoramabild av hela planen och som kommer bli ett kraftfullt hjälpmedel för tränarteamen att analysera både sitt eget lag, och motståndarlaget.
– Det här är en otroligt bra produkt i taktiskt analyssyfte men också för att förbättra individuell teknik, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Spiideos system är uppbyggt på så sätt att de båda kamerorna täcker matchplanen sett från sidan. Kamerorna spelar in en match, eller en träning, och tränarteamet kan i realtid titta på olika sekvenser eller positioneringar från olika vinklar av planen på sin dator eller surfplatta. De rörliga bilderna går att zooma in, eller ut, och det går att pausa, spela tillbaka eller göra utklipp – och sedan direkt hoppa tillbaka till nutid när man önskar.

– I och med att det täcker hela planen och att man kan jobba in och ut med zoomningsfunktion. Det gör att det blir ett oslagbart analys- och utbildningsverktyg, säger Stefan Lundin.

Vid en kartläggning av de olika tränarteamens önskemål så är det också precis det här som de flesta uppger att de behöver.
– Prio ett är att våra tränare ska se spelet så bra som möjligt. Det är styrkan i Spiideo.

Därför valde vi också att inleda ett ligasamarbete med Spiideo. Det som är mest slående är hur enkelt det är för tränarna att lära sig programvaran och använda den i sin dagliga verksamhet, säger Jimmy Högberg, konsult hos Svensk Elitfotboll, och till vardags en del av tränarteamet i Örebro SK.

– Vi är väldigt glada över att på detta sätt vara med och bidra till att stärka utvecklingen av svensk fotboll, och ge klubbarna riktigt bra verktyg för lag- och spelarutveckling. Vi jobbar kontinuerligt med tränare och analytiker i Allsvenskan, med fokus på att skapa bästa möjliga förutsättningar för deras analysarbete, säger Patrik Olsson, CEO på Spiideo

Införandet av Spiideo är en del av ett led i den sportsliga utvecklingen i svensk elitfotboll där ett matchanalysprojekt inleddes för några månader sedan. Visionen med projektet är att genom smart utnyttjande av ligagemensam teknik skapa och leverera kraftfulla verktyg för match- och träningsanalys till samtliga A-lag och akademier inom Svensk Elitfotboll.

Visionen är som synes gigantisk, vilket innebär att vi måste se detta projekt som en resa med ett antal pusselbitar som ska läggas. Allt kan alltså inte ske på en och samma gång, menar Jimmy Högberg.

För de lag som också tränar på sin matcharena finns möjligheten att teckna ett avtal som gör att klubben kan spela in samtliga matcher och träningar på arenan.
– Detta kommer öppna upp möjligheter för såväl matchanalys av U-lag, samt träningsanalys för alla lag som tränar på arenan. Som synes når vi då en bit av visionen med matchanalysprojektet i och med samarbetsavtalet med Spiideo.

Mer information på www.spiideo.com

För fler frågor kontakta:
Jimmy Högberg
Fystränare Örebro SK, konsult Svensk Elitfotboll
+46 70 918 16 24
jimmy.hogberg@oskfotboll.se

Stefan Lundin
Sportdirektör, Svensk Elitfotboll
+46 70 206 84 78
stefan.lundin@svenskelitfotboll.se

Patrik Olsson
CEO, Spiideo
+46 70 625 17 98
patrik@spiideo.com