Svensk Elitfotbolls presenterar för nionde året i följd elitfotbollens egna gala och gemensamma säsongsavslutning. Följ hela evenemanget på discovery+.

Årets upplaga av Allsvenskans Stora Pris går av stapeln den 7 december på Quality Hotel Friends i Solna. Mellan 19:30 – 21:00 kan du som tittar på discovery+ se de bästa lagen, spelarna och prestationerna från säsongen 2021 när de prisas i direktsändning. Nominerade spelare och ledare kommer att vara på plats i Solna tillsammans med klubbpersonal, domare, representanter från Svenska Fotbollförbundet, media och andra speciellt inbjudna gäster. 

– Allsvenskans Stora Pris är den självklara finalen av Allsvenskan, där de bästa lagen och spelarna får den uppmärksamhet och de hyllningar de förtjänar. Jag ser fram emot galan och att vara en del av evenemanget, säger Alexander Axén, studioexpert på Discovery.

Även Superettan prisas
Som tidigare år samlas representanter från klubbarna i Allsvenskan och Superettan för möten samma dag, för att sedan avsluta säsongen tillsammans på kvällen. Nytt för i år är att även de bästa i Superettan kommer att utses och prisas i samband med Allsvenskans Stora Pris.

– Allsvenskans Stora Pris är numera en etablerad säsongsavslutning för hela den svenska elitfotbollen på herrsidan. En avslutning med fullt fokus på prestationer, profiler, supportrar och annat som är värt att hyllas i vår inhemska elitfotboll. Att våra klubbrepresentanter dessutom kan träffas i lugn och ro efter säsongen är viktigt för vår gemenskap och för att stärka elitfotbollen i Sverige, säger Kaveh Sarvari, Evenemangs- och privatmarknadsansvarig på Svensk Elitfotboll och projektledare för Allsvenskans Stora Pris.

– Vi har länge velat prisa prestationer även i vår näst högsta serie. Därför känns extra kul att vi från och med i år speglar de priser vi uppmärksammar i Allsvenskan – och gör motsvarande för Superettan i samband med galan. Det här är något vi eftersträvat att göra länge och som vi nu tycker att vi hittat ett bra inledande koncept för.

På Allsvenskans Stora Pris utses de bästa spelarna på varje position av en jury bestående av Allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter. 

Superettans bästa spelare och ledare utses av Superettans 16 huvudtränare och lagkaptener samt 18 utvalda sportjournalister.

Följande personer ingår i 2021 års jury för Allsvenskan:
Samtliga 16 huvudtränare och lagkaptener till lagen i Allsvenskan samt Irma Helin Zibanejad – Discovery, Jens Fjellström – Discovery, Petra Svensson – Discovery, Alexander Axén – Discovery, Simon Bank – Aftonbladet, Per Bohman – Aftonbladet, Anel Avdic – Expressen, Therese Strömberg – Expressen, Daniel Nannskog – SVT Sport, Olof Lundh – TV4, Martin Petersson – Fotbollskanalen, Richard Henriksson – Radiosporten, Johan Esk – DN, Mathias Lühr – FotbollDirekt, Henrik Skiöld – TT, Anders Bengtsson – Offside, Fredrik Jonsson – Hallandsposten, Oskar Pålsson – Borås Tidning, Lars Hansson – Barometern, Max Wiman – Sydsvenskan, Christer Gustafson – Norrköpings Tidningar, Fredrik Carlsson – Nerikes Allehanda, Daniel Meisels – UNT, Simon Carlsson – Hallands Nyheter, Robert Laul – GP, Markus Wulcan – GT, Johan Dolck Wall – Kvällsposten, Fredrik Sjölund – Östersunds-Posten, Jerry Nilsson – Blekinge Läns Tidning, Oskar Månsson – Fotboll Sthlm, Marcus Birro – Studio Allsvenskan, Linus Sunnervik – SvenskaFans

Följande personer ingår i 2021 års jury för Superettan:
Samtliga 16 huvudtränare och lagkaptener till lagen i Superettan samt Emelie Ölander – Discovery, Pär Hansson – Discovery,  Krister Rubensson – Sörmlands Media, Eric Persson – Helsingborgs Dagblad, Mikael Widerberg – TT, Oskar Pålsson – Borås Tidning, Jonas Bergström – Trelleborgs Allehanda, Andreas Lidén – Sundsvalls Tidning, Christian Ahlin – Värnamo Nyheter, Filip Elg – Smålandsposten, Hector Junelind – GT, Jonas Hansson – Fotboll Skåne, Magnus Sundvall – Jönköpings-Posten, Kristian Bågefeldt – Borlänge Tidning, Göran Bolin – Aftonbladet, Martin Örtengren – Hallands-Nyheter, Philip Trollér – GP, Rasmus Ellvin – VLT

Boka in 7 december för säsongens stora summering.

Fakta Allsvenskans Stora Pris:
Allsvenskans Stora Pris har genomförts sedan 2013. På Allsvenskans Stora Pris summeras den senaste säsongen av Allsvenskan genom att det bästa och de främsta från landets högsta serie uppmärksammas. Vinnarna utses av en jury bestående av Allsvenskans 16 huvudtränare och lagkaptener samt av 32 utvalda journalister och experter.

2021 års jurypriser till Allsvenskans Stora Pris:
Årets allsvenska målvakt
Årets allsvenska back
Årets allsvenska mittfältare
Årets allsvenska forward
Årets allsvenska tränare
Årets allsvenska unga spelare
Allsvenskans Stora Pris – Allsvenskans mest värdefulla spelare

Superettans priser:
Årets Superettanmålvakt
Årets Superettanback
Årets Superettanmittfältare
Årets Superettanforward
Årets Superettantränare
Årets unga spelare i Superettan
Superettans mest värdefulla spelare

Övriga priser:
Årets mål, Allsvenskan och Superettan
Årets skytteligavinnare, Allsvenskan och Superettan