"

Tillsammans utvecklar vi svensk elitfotboll

"

<
29 december, 2019

Andra aktörer inom fotbollen

Svenska Fotbollförbundet (SvFF) är det nationellt styrande organet för fotboll i Sverige. SvFF bildades den 18 december 1904, och är Sveriges största specialidrottsförbund. 2020 var ca 2865 föreningar medlemmar i SvFF. Dessa hade sammanlagt ungefär en miljon medlemmar av vilka ca 600 000 var aktiva utövare. Tillsammans står dessa för en tredjedel av den samlade svenska idrottsrörelsens aktiviteter.

SvFF har till uppgift att främja och administrera fotbollen i landet och att företräda den utom landet. Förbundet skall också arbeta för en dopingfri fotboll. SvFF organiserar också Svenska Cupen, där SEF:s 32 medlemsklubbar medverkar.

SvFF är anslutet till Sveriges Riksidrottsförbund (RF) samt till Fédération Internationale de Football Association (FIFA) och Union des Européennes de Football (UEFA). SvFF skall följa de ovannämnda organisationernas stadgar och regler.

SvFFs övergripande mål är att nationalsporten fotboll ska förbli Sveriges största och ledande idrott. SvFF ska hålla samman elit och bredd och ha en bra ekonomisk balans. För herrlandslaget är målet att kvalificera sig för de stora mästerskapen, för damlandslaget är målet medalj.

SvFF ska vara aktivt och pådrivande inom FIFA, UEFA och RF. Föreningar ska vara väl fungerande med fler, och för tidens behov rätt utbildade, ledare. SvFFs organisation ska spegla samhällets mångfald. SvFF ska öka antalet utövare genom nya tävlingsformer och ta initiativ för att öka intresset hos allmänheten. Breddfotbollen ska erbjuda alla som vill, oavsett nationalitet, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska eller psykiska förutsättningar, en positiv, hälsofrämjande och utvecklande fritidsmiljö. SvFF ska verka för organiserad fotboll inom ramen för den ordinarie skoldagen på såväl grund- som gymnasieskolan. Fotbollen ska vara den största publiksporten och öka antalet åskådare och TV-tittare.

Mottot är: ”Alla är olika – Olika är bra”. SvFF organiserar också Svenska Cupen, där SEFs 32 klubbar medverkar.

UEFA (Union des Européennes de Football, UEFA) är tävlingsarrangör och ansvarar för organisation och regleringen av den internationella klubb- och landslagsfotbollen i Europa. UEFA organiserar vart fjärde år Europamästerskapet (EM) i fotboll för sina medlemmar, de nationella fotbollförbunden och deras landslag

UEFA är dock främst känd för sina europeiska klubblagstävlingar, UEFA Champions League, UEFA Europa League och UEFA Europa Conference League. Allsvenskan rankas idag på plats 20 på UEFAs Nationsranking. I praktiken innebär det att från Allsvenskan får kvalificerar sig ett lag till kvalet till UEFA Champions League och ytterligare tre till kvalet till UEFA Europa Conference League.

De europeiska professionella fotbollsligornas intresseorganisation, European Leagues som representerar 37 ligor i Europa, är även representerade i UEFAs högsta beslutande organ, UEFA Executive Committee med en ligarepresentant.

Fifa (Fédération Internationale de Football Association) är fotbollvärldens styrande organ och är främst känd för att organisera fotbolls-VM vart fjärde år. Fifa har det största ansvaret för reglementen samt främjande och utveckling av fotboll på internationell nivå.

All fotboll som spelas på någon officiell nivå måste följa de gemensamma reglerna lagar av spelet, som fastställts av FIFA. Så allt från Offsideregeln till internationella samtal eller om målkameror ska införas, beslutas av de Zürich-baserade organet.

Fotbollens spelregler beslutas av Internationella fotbollsförbundet Board (IFAB) och ses över årligen. IFAB består av fyra representanter från FIFA och en representant vardera från de nationella förbunden England, Skottland, Wales och Nordirland.

FIFA bestämmer över den internationella matchkalendern tillsammans med UEFA utefter deras arrangemang. De datum som sätts har alltid företräde framför nationell ligafotboll. Detta innebär att FIFA och UEFA:s datum har högst prioritet i kalendern så som VM, EM, Champions League och Europa League. Sedan gäller landslagets matcher och först därefter kan Allsvenska matcher och Svenska Cupen fastställas.

European Leagues växte sig starka under namnet European Professional Football Leagues (EPFL). Organisationen bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. European Leagues är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 37 fotbollsligor i Europa, däribland Allsvenskan och Superettan – och för bland annat deras talan mot UEFA och FIFA.

Svenske Lars-Christer Olsson, Svensk Elitfotbolls före detta ordförande, var också ordförande i European Leagues mellan 2016-2021. Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist är styrelsemedlem i European League.

European Leagues strävar efter samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att European Leagues gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

European Leagues vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

European Leagues vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa

European Club Association (ECA) bildades 2008 när organisationen ersatte G14-gruppen och European Club Forum. ECA företräder fotbollsklubbar från UEFAs samtliga 55 nationsförbund och för deras talan gentemot stakeholders såsom UEFA och FIFA.

World Leagues Forum är en organisation bestående av 32 olika fotbollsligor från hela världen, där Svensk Elitfotboll med Allsvenskan och Superettan är en medlem. Syftet med World Leagues Forum är att förbättra styrande strukturer i världsfotbollen, att adressera världsfotbollens frågor och utmaningar samt skapa ett utbyte mellan medlemsligorna.

European Stadium and Safety Management Association (ESSMA) är ett europeiskt nätverk med fokus på arenautveckling och säkerhet och erbjuder en plattform där medlemmarna kan dela erfarenheter och diskutera tillsammans. Bland medlemmarna finns klubbar över hela Europa men också organisationer som European Leagues, Sports Grounds Safety Authority och The Football Business Academy. Svensk Elitfotboll är medlemmar sedan 2018.

European Football for Development Network (EFDN) består av olika klubbar, ligor och förbund i Europa, som alla hör ihop på grund av deras samhällsengagemang och passionen att samarbeta och engagera på lokal, nationell och internationell nivå.

FIFPro är en internationell facklig organisation som representerar professionella fotbollsspelare.

International Football Association Board är det organ som beslutar om spelreglerna för fotboll. Medlemmar i IFAB är Fifa samt de fyra brittiska fotbollsförbunden. 

Spelarföreningen är de svenska fotbollspelarnas intresseorganisation (alla spelare som spelar i Sverige inkl svenska utlandproffs) som har till uppgift att tillvarata och skydda spelarnas intressen.

Tränarföreningen är en intresseorganisation för svenska tränare oavsett nivå.

ENABLE Sverige finns till för att stödja svensk elitfotboll och dess ställning som en positiv och integrerad del av lokalsamhället. ENABLE Sverige är ett exempel på fotbollsrörelsens vilja att ta ansvar för fotbollsmiljön och dess omgivning.

SFSU, Svenska Fotbollssupporterunionen, är en rikstäckande organisation för Sveriges fotbollssupportrar och har som ändamål att representera dessa i frågor som rör svensk fotboll och svensk supporterkultur.

MER FRÅN SEF

Handelshögskolans ledarskapsutbildning – ”Blir som en inspirationsbank”

7 okt 2024

Elitfotbollens samhällsroll i fokus vid riksdagsseminarium

4 okt 2024

100 år av allsvensk fotboll – här är de 67 klubbarna som skapat historien

2 okt 2024

Superettanklubbar lyfter med Handelshögskolans ledarskapsutbildning

1 okt 2024

Johan Lindvall om hösten: ”Dags för andra halvlek”

27 sep 2024

Senaste nytt

Handelshögskolans ledarskapsutbildning – ”Blir som en inspirationsbank”

7 okt 2024

Elitfotbollens samhällsroll i fokus vid riksdagsseminarium

4 okt 2024

100 år av allsvensk fotboll – här är de 67 klubbarna som skapat historien

2 okt 2024

Superettanklubbar lyfter med Handelshögskolans ledarskapsutbildning

1 okt 2024

Johan Lindvall om hösten: ”Dags för andra halvlek”

27 sep 2024