2016 spelade Elfsborg tre ungdomsfinaler. I år händer det igen när klubben kommer att vara representerade i U17-, U19- och U21-finalen. Förra året blev det trots det fina utgångsläget ingen titel. I år tänker Boråsarna att det ska bli annorlunda.
– Jag trodde inte vi kunde upprepa fjolåret men det här är nästan ännu vassare, säger Tony Lundqvist, Sportchef Ungdom i Elfsborg.

Malmö petade inför den här säsongen ner Brommapojkarna som den akademi med flest poäng i Certifieringen, men det är Elfsborg som har visat upp de mest imponerande sportsliga resultaten på ungdomssidan på sistone. För andra året i följd spelar klubben tre av fyra SM-finaler på ungdomssidan. 2016 var det U16, U17 och U19 (missade U21 med minsta möjliga marginal) och i år är det U17, U19 och U21 som gäller.

– Det är ett långt och enträget arbete som ligger bakom. Vi har hållit på i många år. Det är jätteskoj och det är inte bara är en lyckoträff utan vi är längst fram år efter år. Det är ett fantastiskt jobb som vi ledare gör.

2016 förlorade Elfsborg samtliga tre finaler som laget kvalificerat sig till. Finns det något som talar för att det blir annorlunda i år?
– Jag vet inte om något talar för det. Finalen är en match och man behöver kanske inte tur, men får i vilket fall inte ha för mycket otur. Vi hade lite flyt i semifinalen i U19 och även i U17 var tufft, men det ska det vara på den här nivån. Man får bara inte ha för mycket otur. Vinna är egentligen inte det absolut viktigaste, utan det är att vara med i toppen år efter år.

– Jag och Tobias Linderoth, tränare i U17-laget, pratade om att vi de senaste sju åren med U17, innan i år, har tagit två SM-guld, varit i två finaler, en semi och en kvartsfinal.

Final i alla klasser förutom U16. Vad hände där?
– Vi hade två förluster mot IFK Norrköping och BK Häcken i det andra gruppspelet som saboterade våra chanser till semifinal.

Båda finallagen i U17 och U19 kommer från den södra Allsvenskan. Är den södra serien bättre i år?
– Det är svårt att säga. Jag tycker det är olika år efter år och tror mer på att slumpen avgör. Men det visar i alla fall att det är kvalite på den södra gruppen.

I och med finalplatsen i U19 så är ni även klara för de Skandinaviska mästerskapen för U18-lag senare i vinter. Hur tänker ni där?
– Det är jätteroligt. Det ser vi fram emot. Turneringen var bra förra året och det är bra initiativ. I år tror jag allting har satt sig mer, och att formerna är mer klara och att det finns mer prestige. Vi kommer satsa stenhårt.

Elfsborgs finaler:
U17: IF Elfsborg – Malmö FF
U19: IF Elfsborg – IFK Göteborg
U21: IF Elfsborg – Djurgårdens IF/BK Häcken/Halmstads BK

Svensk Elitfotboll önskar Elfsborg lycka till i finalerna.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se