2017 gjordes 1351 mål med den officiella ligabollen. När säsongen 2018 sparkar igång så är det andra raka året med bollen från SELECT.
– Att man har en och samma boll, det kan handla om skillnad i poäng sett över en hel säsong, säger IFK Norrköpings David Moberg Karlsson.

David Moberg Karlsson menar att fördelen med att spela med en boll, i stället för med ett antal olika som tidigare år, gör att bollen beter sig likadant hela säsongen och att spelarna lär sig det, vilket ger en ökad trygghet. Dalkurds Rawez Lawan håller med.

– Vi vill inte ha en situation där någon man missbedömer bollbanan i slutskedet av en match, och diskussionerna som kan uppstå utifrån det, och det får vi inte nu, menar Lawan.

– Det är mer fokus på matchen än på materiella grejer. Man slipper även den diskussionen, säger David Moberg Karlsson.

Att Allsvenskan och Superettan spelades med många olika märken och annorlunda bollar fram till och med 2016 känns idag avlägset.

– Det var verkligen på tiden att vi fick en och samma boll. Det behövdes. Det var konstigt att spela med fem olika bollar förut. Det är skillnad på storlek, vikt och yta på allihopa, säger IFK Göteborgs Sebastian Eriksson och fortsätter.

– Överlag höjer det kvalitén på spelet och Allsvenskan. Alla vet hur bollen beter sig. Vi har spelat med den länge och det känns bra. SELECT håller hög kvalité.

Fotboll, Allsvenskan, Elfsborg träning

Årets officiella ligaboll för både Allsvenskan och Superettan byter färg och är under 2018 gul. Spelarna lägger ingen större vikt på det utan menar att bollens egenskaper är det viktiga.

– Jag gillar bollen, den är fräck. Det är en mycket bra boll, jag är bekväm med den, menar Rawez Lawan.

– Jag hade gul boll även i Danmark. Det spelar ingen roll. Färgen är inte det viktiga, mer att det är en bra boll, säger David Moberg Karlsson.

– I Europa har man också en gul boll. Det spelar ingen roll med färgen, avslutar Sebastian Eriksson.

Årets upplagor av Allsvenskan och Superettan sparkar igång helgen den 1-2 april.