När coronapandemin svepte in över Sverige och när tillståndet att dra igång så småningom kom så stod det tidigt klart att elitfotbollssäsongen 2020 skulle bli väldigt annorlunda.
– Ovissheten att inte veta när vi är tillbaka är frustrerande, säger Anki Kjellberg, Evenemangschef i IK Brage.
Det ställs stora krav på de 32 elitklubbarna. Extra mycket under en pandemi. Klubbarna är professionella och sköter normalt sin egen verksamhet på bästa sätt men 2020 måste även Svensk Elitfotbolls framtagna protokoll för träning och för match efterlevas för att undvika risk för smittspridning.
AFC Eskilstuna säger att klubben redan ändrat sina rutiner när säsongen fick grönt ljus att starta den 14 juni.
– Vi vidtog åtgärder redan innan protokollen kom, för att inte bidra till någon smittspridning. Vi stängde ner arenan för allmänheten, vi slutade med gemensam frukost för spelartruppen och vi var noga med hygienen. När protokollen kom så var vi redan förberedda och vi har följt dem till punkt och pricka, säger José Franco, Klubbchef i AFC Eskilstuna.
Samtliga 32 klubbar i Allsvenskan och Superettan kom innan den första omgången överens om att det blir en speciell säsong med speciella förutsättningar. Spelschemat är tätt med många matcher på kort tid och för att säkerställa att ligan och alla kval skulle kunna spelas klart innan årsskiftet så skrev klubbarna under på att det skulle spel tätt inpå landslagssamlingar samt att eventuella smittade spelare snabbt skulle isoleras från truppen och ersättas av friska spelare. Detta i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att endast personer med symptom stannar hemma från arbetet.
AFC Eskilstuna fick trots efterlevnad av protokollen in smittan i spelartruppen vilket gjorde att klubben fick ställa över ett stort antal spelare i början av Superettan.
– Det var inget vi kunde råda över. Vi hade inte tillräckligt många spelare tillgängliga så vi fick fylla ut truppen och spela med ungdomsspelare istället. Alla fick corona. Som mest var det åtta-nio spelare borta, men nu har vi haft det, säger José Franco.
– Det har tagit tid att komma tillbaka efter det här eftersom många spelare har behövt återhämta sig och bygga upp styrka på nytt. En del har blivit skadade. Det är klart att det känns orättvist, men vi har följt vår överenskommelse och spelat matcherna med tillgängliga friska spelare ändå.
De regerande svenska mästarna Djurgårdens IF har än så länge klarat sig utan smittfall i truppen, och lider med AFC Eskilstuna och andra klubbar som haft sjukdomsfall.
– Det är klart att man känner för lagen som blir drabbade. Vi vill att matcherna ska avgöras på plan med starkaste lagen. Om vi får fall så sätter vi spelarna i karantän, precis som man ska. Vi följer gängse regler. Är en spelare minsta lilla förkyld så får de vara hemma istället, säger Henrik Berggren, VD i Djurgården.
– Det är lika för alla. Det är en speciell säsong och bara att gilla läget. Det visste vi om från början. Allt är väldigt tråkigt, speciellt när vi inte har publik, men det är skönt att vara igång och det är bara att göra det bästa av det.
Djurgården säger att de har stor respekt för protokollen och att de efterlevt även UEFA:s protokoll i samband med Europaspelet.
– Det är speciella förutsättningar men det har funkat bra än så länge. Det var osäkert i början, hur det skulle fungera, det var en ny grej för oss alla, men vi har hjälpts åt för att hitta vägar framåt och det har funkat bra, menar Henrik Berggren.
I Malmö FF säger man att årets ovanligt täta spelschema inte är några problem.
– Intensiteten i matcherna under sommaren är samma som vi haft förut eftersom vi spelar europakval motsvarande period i några år nu. Det fungerar alldeles utmärkt och är inga problem alls, säger Niclas Carlnén, vd i Malmö FF.
Malmö FF hade smittan i föreningen i inledningen av säsongen, men efter att drabbade isolerats från övriga i verksamheten så är alla nu friska och symptomfria.
– Vi gjorde det vi skulle med tester, skiljde av och isolerade. Sedan dess har vi inte haft något. Nu, i och med Europaspelet så testas vi mer regelbundet och har ännu bättre koll. Vi gör även antikroppstester på all personal, menar Niclas Carlnén.
– SEF:s protokoll fungerar fint. Det är bra med något gemensamt att utgå från. Vi hade problem med att förstå och tolka alla regler innan protokollen kom på plats. Protokollen skapar förutsägbarhet, det syns i att vi spelat väldigt många matcher utan problem
Även IK Brage är nöjda med sitt eget arbete att efterleva protokollen. Klubben har ännu inte haft några sjukdomsfall.
– Jag tycker att vårt lag har anpassat sig bra. Vi har varit förskonade från sjukdomsfall. Spelarna har varit ordentliga. Blir någon smittad så isoleras de snabbt. Vår tränare och fysio har täta kontakter. Har man minsta lilla snuva stannar hemma. Spelarna har anammat det bra, de har respekt för situationen. De är mindre kramiga nu, på gott och ont, säger Anki Kjellberg, Evenemangschef i IK Brage.
Ankis största fokus har legat på att genomföra arrangemangen och kampen att kunna spela inför publik. Till råga på allt är klubbens personal permitterade.
– Allt fungerar men ingen ska tro att det blivit mindre jobb bara för att man spelar med tomma arenor.
– Våren handlade mycket om att arbeta in rutiner för träning och match, sedan måste man ändå marknadsföra sig och kommunicera utan att ha samma produkt eftersom vi spelar utan publik. Ovissheten att inte veta när vi är tillbaka som det var förut är frustrerande. 2020 ska vi bara klara av, men 2021 då? Vilken information kan vi ge våra partners och supportrar, vilket tålamod och förståelse har de inför 2021? Hur gör vi med säsongskort för nästa år? Där brukar vi jobba redan nu.
Henrik Berggren i Djurgården är inne på samma resonemang. För klubbarna är alla samarbetsavtal och säsongskort är en viktig inkomstkälla, och hur blir det med dessa 2021?
– Vi hoppas på normalläge i april 2021 men det går ju inte att veta. Det blir en massa antagande i en tuff period. Man får välja en väg. Det är knepigt, men gäller alla.
Niclas Carlnén i Malmö FF instämmer i resonemanget och fyller i att ett vaccin som kommer ganska snart nog är det enda som skulle kunna hjälpa, annars får klubbarna rikta in sig på minskade intäkter även nästa år.
– Det absolut svåraste är planeringen framåt. Försäljningen av lösbiljetter har försvunnit helt och försäljningen av årskort minskade rejält jämfört mot budget. Ett europaspel skulle kunna ge oss ett nollresultat men alla underliggande intäkter är borta.
I AFC Eskilstuna tänker man fortfarande på det sportsliga. Den katastrofala starten på ligan har bidragit till att klubben nu ligger sist i Superettan och slåss för sin överlevnad i elitfotbollen.
– Det har tagit tid för oss att komma tillbaka. Hela säsongen har blivit en ond cirkel, men vi ska göra det bästa av det. Vi har tur att vi har en tränare som vi känner sedan tidigare (Özcan Melkemichel) och som vet vad det handlar om. Özcan är allt annat än uppgiven. Han kommer göra det han kan för att poängen ska komma.
– Ingen har panik utan vi låter tränaren arbeta i fred, avslutar José Franco.
Klubbarna säger sig inte vara oroliga över smittrisken, utan hänvisar till att arbetet med Svensk Elitfotbolls protokoll och det allmänna smittläget i Sverige.
– Vi är absolut inte oroliga. Utvecklingen överlag i Sverige gör att man inte känner oro, men man ska vara försiktig så att vi inte får en topp igen, men det känns inte som att vi är där heller. Vi i sverige följer de regler som finns uppsatta, avslutar Niclas Carlnén.