Johan Larsson, IF Elfsborg, är Årets allsvenska försvarare inom ramen för Allsvenskans Stora Pris. Han ägnar ”segerintervjun” åt att hylla sin avlidne tränare och förebild, Klas Ingesson.

– Jag tillägnar den här utmärkelsen till Klas Ingesson. Han är min stora förebild, både på planen och utanför. Han hade en form av cancer som de flesta människor dör av efter ett och ett halvt år. Han klarade fem år! Jag kände honom under två och ett halvt år. Inte en enda gång nämnde han hur jobbigt han hade det. Sådant inspirerar oss runt omkring. Klas hade velat att jag skulle stå upp, kämpa och ge energi till resten av gruppen – och det är precis det jag tänker fortsätta att göra.

– Klas Ingesson är min stora hjälte! Avslutar Johan Larsson som anser att han höjt sin lägstanivå och blivit mer stabil i sitt spel, vilket kan vara en förklaring till juryns beslut.

Dubbla utmärkelser fick Markus Rosenberg, Malmö FF: Årets allsvenska anfallare och Allsvenskans Stora Pris.

– Jag är stolt över båda, men det är klart att Allsvenskans Stora Pris känns extra bra eftersom det är i konkurrens med alla. Det har fungerat bra för hela laget i Allsvenskan i år, och vi har spelat bra anfallsfotboll vilket har gynnat mig som anfallare. Jag har fått ha bollen mycket. Det allsvenska guldet var förväntat, medan spel i Champions League var ett mål och en dröm. Vad jag har utvecklat i mitt eget spel under året…? I min ålder utvecklas man inte, man tar fram de kvaliteter man redan besitter och ser till att det känns bra i kroppen.  Ett speciellt avgörande ögonblick…? Det skulle vara att vi vända 0-2 mot Örebro hemma till seger med 3-2. Den vändningen var viktig!

Lagkamraten Robin Olsen fick utmärkelsen Årets allsvenska målvakt:

– Det är ett kvitto på att jag har gjort något bra. Samspelet med försvaret har fungerat bra och jag känner att jag har utvecklat allt i mitt målvaktsspel i år. Det är kanske ett tråkigt svar, men så är det, och det beror på att jag har fått förtroende att spela mycket. Att bara träna är bra, men att träna och spela mycket är bättre! Det är under matcherna du utvecklas mest. Skillnaden mellan Allsvenskan och Champions League…? Oj, det går mycket snabbare. Du märker det inte när du sitter på läktaren, men du märker det när du kommer ned på planen. Jag lovar!

En tredje MFF:are var på plats i CMores studio för att hämta sin utmärkelse: Emil Forsberg, Årets allsvenska mittfältare:

– Det har gått bra, både för mig och för laget. Det är nog den främsta förklaringen till att jag får den här utmärkelsen. Mycket speltid och många mål har gett bra självförtroende. Men jag är ödmjuk: lika snabbt som det går uppåt, lika snabbt kan det gå nedåt. Det gäller att fortsätta att jobba hårt i Allsvenskan, som är en riktigt bra liga med många spelare som håller hög klass.

SM-guldvinnarna förärades ytterligare ett pris: Åge Hareide utsågs till Årets allsvenska tränare. De andra finalisterna i denna kategorin var Henrik Larsson, Falkenbergs FF och Alexander Axén, Örebro SK.

IFK Göteborg slutade tvåa i Allsvenskan och anfallaren Gustav Engvall fick försvara de blåvita färgerna på utdelningen av Allsvenskans Stora Pris genom att ta emot utmärkelsen Årets allsvenska nykomling.

– Jag har fått tillbaka självförtroendet sedan jag tog en plats i laget igen i somras. Det började bra med mål i första matchen mot Malmö, och sedan har det flutit på med många mål under hösten. Lasse Vibe och jag har trivts bra ihop, och det känns som att vi har gjort varandra bra. Jag får nog lov att skriva något slags personligt kontrakt med honom, så att jag är säker på att han stannar kvar till nästa år. Vad vi kan förvänta oss av IFK Göteborg 2015…? Vi ska vinna! Det ska vi göra varje år. Vi är IFK Göteborg. Därefter ska vi ut i Europa. Om det blir nästa år, eller året därpå, får vi se. Men vi ska ut i Europa!

Slutligen utsågs, Kenny Pavey, AIK till Fansens Favorit efter att ha vunnit i en jämn duell mot Gulliermo Molins , Malmö FF. Denna tävling har pågått på Facebook under hela året och slutligen var det Pavey och Molins som var de sista två finalisterna kvar.

ASP 2014
Alla vinnarna i Allsvenskans Stora Pris 2014. Fr.v. Kenny Pavey, Gustav Engvall, Emil Forsberg, Johan Larsson, Markus Rosenberg och Robin Olsen.

 

För att läsa med om Allsvenskans Stora Pris och för att se alla finalister, klicka HÄR! 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation