Helsingborgs IF:s Mikael Dahlberg är Årets Unicoach och IF Brommapojkarna är Årets Unicoachklubb. Det blev klart i samband med att årets certifieringen av Unicoachklubbarna blev officiellt.

Efter en framgångsrik spelarkarriär tog Mikael Dahlberg 2021 klivet in i Helsingsborgs IF:s organisation. Där har han snabbt lyckats sätta sin prägel som akademichef – och belönas för det med utmärkelsen Årets Unicoach.

Priset går till en ledare som under året har gjort ett ambitiöst och engagerat arbete med utbildningen av klubbens unga spelare, och som förtjänar att uppmärksammas extra mycket.

2022 års vinnare är Mikael Dahlberg, akademichef i Helsingborgs IF.

Motivering:
Mikael har bidragit med utveckling av både HIF:s akademi och även varit aktiv i våra gemensamma projekt under året. Som kollega har han varit öppen för erfarenhetsutbyte mellan våra klubbar för att utveckla svensk ungdomsfotboll.

Dahlberg har en bakgrund som elitspelare i Umeå FC, GIF Sundsvall, Djurgården, Gefle IF, grekiska Apollon Smyrni och även Helsingborgs IF. 2018 lades skorna på hyllan, och 2021 gick han som sagt in i sin nuvarande roll.

Mikael Dahlberg säger så här om utmärkelsen:
– Jag är naturligtvis oerhört glad och tacksam över att uppmärksammas. Jag jobbar tillsammans med kollegor som lägger ner ett stort arbete varje dag och brinner för spelarutveckling, detta är ett pris jag delar med dem.

221023 Brommapojkarnas spelare jublar med pokalen efter SM-finalen i P16 mellan Brommapojkarna och Halmstad den 23 oktober 2022 i Stockholm. Foto: Michael Campanella / BILDBYRÅN / COP 313 / MC0025

När det gäller årets Unicoachklubb så vinner en pålitlig producent av elitspelare, och en förening som hela tiden tar kliv i rätt riktning. Årets Unicoachklubb 2022 är IF Brommapojkarna.

– Det är självklart hedrade och väldigt roligt att få ett sånt här erkännande, säger Erik Nathorst Windahl, akademichef pojk i BP.

Under föregående säsong tog inte bara BP:s representationslag steget upp till Allsvenskan, utan man bärgade också guldet i P16 Nationell, och placerade sig därtill högt upp i flera andra serier på akademisidan.

Utmärkelsen till Årets Unicoachklubb går till en förening som ska ha gjort ett gediget jobb i certifieringen – som dessutom fått en ny kostym under 2022 – och därtill haft framgång på ett sportsligt plan.

Det priset går till IF Brommapojkarna, med följande motivering:

Under året har akademin varit under stark utveckling efter två tuffa år där A-laget spelat i Ettan. Klubben har utvecklat dokumentation i certifieringen samtidigt som man fortsätter att producera spelare både till eget A-lag och andra elitmiljöer i Sverige och internationellt.

När resultatet av certifieringen presenterades på torsdagen fick BP fem stjärnor av sju möjliga, som nu är den nya måttstocken för svensk fotboll.

– Alla som varit och är en del av BP och vår akademi ska känna stolthet över det arbete vi gör tillsammans. Vi ska förädla och fortsätta utveckla vår verksamhet.

BP får 20 000 kronor i vinstpengar från elitfotbollens huvudpartner Unibet.

Fakta kring årets Unicoachpriser:
Utmärkelserna delas ut inom ramarna för Unicoachnätverket. Juryn består av Thomas Hasselgren och Svante Samuelsson, akademichefsutvecklare respektive sportchef på Svensk Elitfotboll, samt Anders Falk, sponsorchef på Unibet, Erik Nathorst Windahl.

Utöver Årets Unicoach delas även priser ut till Årets målvakt, back, mittfältare och forward samt klubb. Dessa priser delades ut i samband med Allsvenskans Stora Pris i november.

Tidigare pristagare, Årets Unicoach:
2020: Johan Bergström, Halmstads BK
2021: Magni Fannberg, AIK

Tidigare pristagare, Årets Unicoachklubb:
2020: AIK
2021: IFK Norrköping