stefan 290SEF:s sportdirektör Stefan Lundin är arkitekten bakom den nya varianten av Svenska Cupen. Väl medveten om en del barnsjukdomar är han nöjd med helheten och ser optimistiskt på cupens framtid.

Text: Michael Ljungberg, Textbyrån MLT / Foto: Bildbyrån

Här är Stefan Lundins tankar om den nya Svenska Cupens tillkomst, den nyligen avslutade första upplagan och framtiden.

 

Hur var SEF inblandat i utformningen av ”nya” Svenska Cupen?

– Jag är väl idéskapare till konceptet. Det var jag och Stefan Andreasson i Elfsborg som gaddade ihop oss för ett par år sedan. Så i den bemärkelsen är det SEF som ligger bakom.

– Sedan har vi varit med i hela processen och haft synpunkter på hur det skulle se ut. Det är ju Svenska Fotbollförbundet som äger själva tävlingen och anordnar den. Det måste vi acceptera, även om det innebär att vi inte fick igenom allt som vi ville. Till exempel i diskussionerna med distrikten om vem som ska ha hemma- respektive bortamatcher.

– Men förhandlingsklimatet var gott. Och det var lite speciellt i och med att vi tidigt involverade marknad och olika avledningar på förbundet. På ett bra sätt, tycker jag. Det skapade i alla fall en ganska bra produkt.

 

• Vad har ni gjort för utvärderingar?

– De pågår för fullt. Förbundet gör sina analyser, men vi i SEF kommer att ha en egen arbetsgrupp kring detta, som jag är ansvarig för.

 

• Är det något ni upplevt som mindre bra?

– Jag vill på intet sätt vara negativ. Men som allting annat så har tävlingen barnsjukdomar. Till exempel har inte alla matcherna spelats på de optimala arenorna i gruppspelet. Arrangemangen har helt enkelt inte varit tillräckligt bra. Där måste även vi inom elitklubbarna vara självkritiska.

– Matchtiderna blev också ett problem för cupen när seriespelet satte igång. På grund av tv-sändningarna passade det publiken väldigt illa vid ett par tillfällen.

– Å andra sidan är det bra att cupen uppenbarligen överlevde de här barnsjukdomarna och att alla tycker att vi satsa vidare på det här.

 

• Hur låter det generellt ute bland SEF-klubbarna?

– Det är väldigt positiva tongångar. Acceptansen för de här barnsjukdomarna i den inledande fasen har varit stor.

 

• Vad tror du om cupens framtid?

– Det blir jättespännande att se var det här tar vägen. Nu fick vi ju ett koncept som förlänger säsongen med tävlingsmatcher och det var det vi ville. Nu spelar vi matcher som gäller något i princip från 1 mars.