Hallå där, Ninip Kino, ordförande i Assyriska FF som har en styrelse där medelåldern är 33 år. Den yngste ledamoten är 27 och den äldste är 50. Yngsta styrelsen i Sverige?

Hur har ni lyckats få fram en så ung styrelse?

– Vi har arbetat medvetet med frågan och inför året bett valberedningen att speciellt leta efter unga tjejer och killar. De som har suttit i styrelsen hittills har gjort ett mycket bra jobb, Assyriska har varit en elitförening i 20 år. Men nu var det dags att tänka nytt!

Du är 36 år och ordförande. Hur gör du för att få respekt i ditt agerande?

– Respekt har inget med ålder att göra för oss assyrier. Bara du visar att du kan göra ett bra jobb så får du respekt.

Hur påverkar styrelsens medelålder verksamheten?

– Framför allt finns det otroligt mycket energi och vilja, och många nya idéer, i styrelsearbetet.

Exempel, tack!

– Vi arrangerar sedan fyra år tillbaka en stor ungdomsturnering som heter Matrix Cup. Den startades av våra lagledare som i år lämnade över den till föreningen där styrelsen tillsammans med unga tjejer och killar utvecklade den ytterligare. I år deltog 128 lag från Sverige, Finland och Danmark – och cirka 5 000 personer besökte turneringen.

Förutom en ung medelålder  har alla nio i Assyriskas styrelse utländsk härkomst. Ser ni er som ett föredöme i Fotbollssverige?

– Ja, i avseendet att vi vill verka för allas lika värde och förmedla en positiv bild av att personer med utländsk härkomst har mycket att bidra med i samhället. Vi hade faktiskt diskussionen på Superettans upptaktsträff om just detta. Vi jobbar också väldigt mycket med att ta vårt samhällsansvar i Södertälje genom bland annat Team Favela, en social plattform för ungdomar i Södertälje under parollen En stad, Ett folk, Ett liv, som vi fick pris för förra året från Svenska Spel! Men främst ser vi oss som en elitklubb med höga ambitioner.

 

Men Ninip, var är tjejerna – inte en enda i styrelsen?

 

– Viktig fråga, vi har haft kvinnor i styrelsen tidigare, men inte år. Men vi har fyra tjejer i ungdomskommittén och även gott om tjejer runt våra klubbarrangemang. Tjejerna väljer till stor del att vara aktiva i det praktiska föreningsarbetet

 

Har du något råd till andra klubbar i Allsvenskan och Superettan, som vill föryngra?

– Ja,  öppna ingångarna, bjud in och be unga människor komma och ta för sig! Visa att det inte bara är sportchefsjobbet som är roligt, utan även att jobba i styrelsen.

Slutligen: Vad önskar dig mest allt just nu?

– Att Assyriska fortsätter vara en framgångsrik klubb och utvecklas ytterligare – och att både Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet förstår värdet av en förening som verkar för ett jämlikt samhälle genom alla våra aktiviteter.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation AB / Foto: assyriska.se