På söndag 17 maj rullar åtta bussar in i Göteborg – lastade med örebroare.  1 500 örebroare väntas sluta upp för att stötta sitt ÖSK i finalen i Svenska Cupen mot IFK Göteborg, varav en tredjedel åker buss. Ett fullsatt Gamla Ullevi väntar.

Ser du åtta bussar i kolonn längs E20 på söndag behöver du inte undra. Det är cirka 500 av de uppemot 1 500 örebroare som väntas inta Göteborg.

Första anhalt: Restaurang Trädgård´n, en utspark från Gamla Ullevi där matchen startar klockan 15.30. Klassisk mark för många supportrar till IFK Göteborg, Gais och ÖIS. Här har det både firats segrar och förbannat förluster genom åren.

Positiv fotbollsfest
Men nu var örebroarna först på bollen. Örebroare boendes i Göteborg bokade upp restaurangen så snart det stod klart att finalen skulle spelas på Gamla Ullevi. Här blir det uppladdning från och med lunchtid, med sång, DJ och intervjuer med bland andra tränaren Alexander Axén.

– Det här är klubbens största match på många år. Det känns riktigt roligt att göra ett så stort arrangemang tillsammans med supporterföreningen Kubanerna. Det kommer att bli en klassisk ÖSK-dag. Uppladdningen på Trädgård´n, matchen, bussresan… Det är upplagt för en positiv fotbollsfest i Göteborg, säger Erik Wärlegård, medlems- och supporteransvarig på ÖSK Fotboll till klubbens hemsida och fortsätter:

– Det är jättestort intresse från örebroarna, och det är extra roligt att många familjer och äldre åker med i våra bussar. Vi vill skapa en resa och en miljö där alla supportrar känner sig hemma.

Liten fördel
Efter några finaler på Friends Arena tog Svenska Fotbollförbundet ett nytt grepp om finalen, och lottade ett lag som hemmalag. Lottningen på Allsvenskans upptaktsträff i slutet av mars, utförd av SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson, tillföll IFK Göteborg.

ÖSK:s tränare Alexander Axén var inte helt nöjd med upplägget. Han sade på upptaktsträffen:

– Det vore bättre med tre arenor i tre olika regioner, så väljer man den arena finallagen har närmast till. Vi möter Häcken i Allsvenskan på Gamla Ullevi en vecka före finalen, så jag tycker att vi har en liten fördel av att finalen spelas på Gamla Ullevi.

Häcken slog Örebro med 2-0, så frågan är hur Alexander Axén ser på den fördelen nu. Hur som helst, han kanske gillar läget när han kliver in på ett utsålt Gamla Ullevi – för utsålt ser det ut att bli. 16 500 platser av drygt 18 000 är sålda i skrivande stund. Kvar finns endast några ståplatser i bortaklacken, samt restaurangplatser, vilka förväntas säljas slut före söndag.

”Klä er blått och vitt”
Anders Almgren, SLO, Supporter Liaison Officer i IFK Göteborg, hoppas på folkfest och att hemmapubliken hörsammar uppmaningen att klä sig i blått och vitt:

– Jag hoppas att läktarna verkligen strålar i våra färger under matchen. Jag hoppas också vi kör en spontan a capella med ”Snart skiner Poseidon”, nu när vi inte får köra den som vanligt. Jag vill att läktarna fullkomligt exploderar och bär vårt lag framåt i nittio minuter plus eventuellt tillägg, antingen vi snackar förlängning eller något annat. Och jag hoppas laget spelar som mot Kalmar, men ännu mer effektivt – för då vinner vi med 6-0. Då blir det segerfest hela natten.

ÖSK:s tabelläge får inte medföra underskattning, enligt Almgren:

– Nej, det gäller att vi kommer taggade som fan och ödmjuka inför uppgiften. ÖSK:s tabelläge gör att det kan vara lätt att tro att det här redan är klart – men laget har slagit ut både Elfsborg och MFF ur cupen. ÖSK har en potential och vi får inte glömma det vare sig på planen eller läktarna.

Blåvitt-fansens officiella laddning sker på Scandic Opalen, också det en utspark från Gamla Ullevi, fast åt andra hållet jämfört med Restaurang Trädgård´n. Utöver det sker en parksamling i Kungsparken bakom Storan på Avenyn, samt förstås spontana samlingar längs hela Avenyn, främst John Scotts pub.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation