Svensk fotboll klubbade igenom förändringar i tävlingsbestämmelserna när representantskapsmötet ägde rum i Stockholm. Domaren får nu rätten att återuppta en avbruten match nästkommande dag.
– Vårt mål är att alla matcher ska avgöras på plan, säger Mats Enquist, Generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

I praktiken förlängs tiden för en avbruten match att återupptas från ”samma dag” till ”senast nästkommande dag”. Det läggs också till en formulering i tävlingsbestämmelserna gällande neutrala åskådare som inte är supportrar till något lag.
– Det ger oss ytterligare utrymme att spela klart matcherna. Vi vill undvika skrivbordsmatcher, menar Mats Enquist.

Till Aftonbladet säger Mats Enquist följande.
– Det gamla syftet med reglerna har varit att tvinga klubbarna att sköta sin supporterklack men i takt med att matcherna lockar 20 000-30 000 åskådare inser vi att det inte är lika enkelt med de här definitionerna. Därför bedömer vi klubbens säkerhetsarbete separat, tävlingsfrågorna separat och individens ansvar separat.

Svenska Fotbollförbundet är också nöjda med förändringen. SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson säger följande till Fotbollskanalen.
– Det är ett otroligt viktigt beslut. Signalen från svensk fotboll är att matcherna ska avgöras på spelplanen. Nu skapar vi incitament för det i tävlingsbestämmelserna, och det är viktigt. Det innebär att de som har ambitionen att stoppa en match har ingen framgång med det, för matchen kommer att spelas färdigt. Nu har vi skapat utrymme för att kunna hantera det i tävlingsbestämmelserna. Internationellt sett har det varit så under lång tid, så det här känns jättebra, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Om en match bryts ska den antingen återupptas, aktuell ställning ska gälla som slutresultat eller så ska matchen spelas om i sin helhet.