Svensk Elitfotboll genomförde en egen webbsändning innan den digitala upptaktsträffen för Allsvenskan. Där medverkade bland annat generalsekreterare Mats Enquist för att prata om säkerhetsarbetet på arenorna i elitfotbollen.

Webbsändningen spelades in hos Discovery, under ledning av Jonas Dahlquist. Mats Enquist berättar om elitfotbollens säkerhetsarbete 2022. Bland annat att så kallade bangers inte får förekomma på arenorna.

Matcherna i Allsvenskan och Superettan är ofta välbesökta. Merparten omgärdas av en god stämning och fantastiska tifon. De allra flesta fotbollsmatcher genomförs utan misstanke om brott eller risker för besökare men de individer som orsakar problem för polis och arrangörer kring vissa fotbollsmatcher på elitnivå skapar konsekvenser för alla besökare.

Frågan om bangers är inte ny men eftersom de två senaste åren till viss del spelats utan publik, på grund av pandemin, så har frågan återaktualiserats i klubbarna.

– Vi hade rätt mycket diskussioner med supporterrörelsen inför 2016 inför med att vi började tillämpa på det här sättet. Det fungerade rätt bra. Det här är inget som sitter djupt rotat i supporterkulturen vill jag hävda. Därför fick vi också ett brett stöd, säger Mats Enquist i sändningen.

Svensk Elitfotboll tror mycket på supporterkulturen och vill betona att den absoluta majoriteten som går på fotboll inte ställer till med ordningsstörningar. Arbetet med att skapa säkra, trygga och välkomnande evenemang är i ständig utveckling.

– Vi kan inte acceptera grejer där folk faktiskt kan bli omedelbart skadade.

Saker som också diskuterades i sändningen var dialogen med polisen, evenemang i allmänhet, hur man jobbar med allt positivt som finns i supporterrörelsen och pandemins effekter på fotboll.

Läs mer om säkerhetsarbetet här