Nu kan du bokstavligen följa vartenda steg din favoritspelare tar – på planen. Med TRACAB öppnar sig en helt ny dimension för supportrar – och tränare och analytiker.

 

Systemet är nytt i Sverige, men är i full gång i bland annat Premier League, Bundesliga och La Liga. 125 arenor ute i Europa har installerat systemet och förra året var det en naturlig del i över 2 000 matcher.

 

Implementeringen i Allsvenskan och Superettan går hand-i-hand med satsningen på WiFi på arenorna, vilket är en förutsättning för att systemet ska fungera fullt ut. Utbyggnaden av WiFi startar på Swedbank Stadion i Malmö i samband med den allsvenska premiären och sprider sig sedan över landet, på de allsvenska arenorna såväl som på Superettan-arenorna, för att vara fullt utbyggt under säsongen 2017.

 

Utvecklar service och affärer
Mats Enquist, generalsekreterare i Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, säger om satsningen på TRACAB-systemet:

 

– Det ingår en viktig del i vår IT-plattform och konceptet Connected League. Med TRACAB kan vi utveckla service till supportrarna, vår satsning på e-sport, affärerna med våra spelpartners och erbjuda statistik ner på enskilda spelare till tränare och analytiker i lagen.

 

Stefan Lundin, sportdirektör i SEF, fyller på angående det sistnämnda:

 

– Allt information i systemet är tänkt att vara tillgänglig för alla klubbar. Det här är ett fantastiskt verktyg för klubbarna att förbättra både analysen av det egna laget och spelarna, och av motståndarna. Systemet gagnar fotbollens utveckling och därmed publiken som får chans att se ännu bättre fotboll. Många klubbar i Allsvenskan arbetar redan ambitiöst med analys i dag. Det här systemet ger på ett enkelt sätt alla klubbar att göra det. Det har hittills varit ganska personalkrävande. Snart kommer det att finnas mer lättillgängligt.

 

Analys egna laget viktigast
En som tror på TRACAB är Mats Karlsson, sportchef i Åtvidabergs FF.

 

– För oss innebär systemet att vi kan ta analysen ett steg vidare, från filmade klipp som visas i grupp till mer individuell analys där vi bland annat kan se hur långt spelaren har sprungit, och kanske framför allt, i vilket tempo spelaren har sprungit. Det är en klar utveckling får vår del, och det mest användbara, även om det förstås är intressant att kunna kartlägga motståndarna ännu mer i detalj.

 

Utvecklar spelaren
Vad säger då spelarna – att bli analyserad ännu mer ingående av det egna lagets tränarstab. Kristian Bergström, mittfältare i Åtvidabergs FF:

 

– En ännu bättre analys är positiv bland annat för att du och tränaren kan ha olika syn på situationen när den väl händer, eller precis har hänt, ute på planen. Då är det bra att kunna sitta i lugn och ro och analysera situationen i efterhand med så mycket fakta som möjligt.

 

– Jag ser en förbättrad analys av min insats som en chans att utvecklas ytterligare som fotbollsspelare.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån